La desforestació de l'Amazònia brasilera assoleix el seu màxim dels darrers 15 anys
Imatge presa des d'un dron que mostra els límits entre una zona totalment desforestada i el bosc al Mato Grosso (Reuters/Amanda Perobelli)

L'Amazònia brasilera viu la pitjor desforestació dels últims 15 anys

El Brasil ocupa destacat el primer lloc dels països que han perdut més superfície forestal del 2002 al 2020, seguit de la República Democràtica del Congo i Indonèsia

RedaccióActualitzat

La desforestació a l'Amazònia brasilera ha assolit el màxim nivell dels darrers 15 anys, segons dades oficials de l'INPE, l'Institut Nacional de Recerques Espacials.

Segons l'institut, en només un any la pèrdua de superfície de bosc s'ha incrementat un 22%.

Les dades s'han fet públiques menys de tres setmanes després que a la COP26 de Glasgow un centenar de països, entre ells el Brasil, signessin un acord per posar fi a la desforestació en aquesta dècada. Sembla que l'informe ja estava elaborat a finals d'octubre, abans de la conferència del clima.

En el període 2020-2021 s'han perdut uns 13.235 quilòmetres quadrats de selva tropical, el valor més alt des del 2006.

La raó principal és la tala d'arbres per guanyar terreny per a l'agricultura o la mineria, activitats promogudes pel president Jair Bolsonaro.

Brasil no és l'únic país on la destrucció del bosc avança tan de pressa, però sí que es troba molt destacat en el primer lloc. Segons un informe elaborat per la Universitat de Maryland i difós pel Global Forest Watch, de 2019 a 2020 la destrucció de selva tropical primària va augmentar un 12%.

La superfície perduda el 2020 equival a l'àrea total dels Països Baixos, aproximadament igual a la de Catalunya. I les emissions provocades per aquesta pèrdua equivalen a les produïdes anualment per 570 milions de cotxes, més del doble dels que hi ha als Estats Units.

En les dades que van des del 2002 al 2020, a molta distància del Brasil es troba, en segon lloc, la República Democràtica del Congo, on la tala il·legal està provocant la pèrdua de bosc tropical.

També hi té a veure el guany de terrenys per a l'agricultura de subsistència i l'obtenció de llenya i carbó, en un país on la majoria de gent no té accés a altres fonts d'energia.

Al tercer país en la classificació, Indonèsia, el problema principal són les plantacions per obtenir oli de palma. Entre 2002 i 2020, el país va perdre 9,75 milions d'hectàrees de selva tropical.

En el quart lloc en aquest perióde se situa Bolívia, però el 2020 va perdre 430.000 hectàrees de bosc i va avançar per poc Indonèsia.

 

ARXIVAT A:
EcologiaMedi ambientBrasilJair Bolsonaro
Anar al contingut