L'alvocat, l'or verd, duu a la sequera Valparaíso i centenars de comunitats a la supervivència

Néstor GómezActualitzat

Petorca, situada a la regió xilena de Valparaíso, rep l'efecte colateral de la forta demanda de l'alvocat, un producte molt de moda a Europa per les seves qualitats alimentàries. Hi exporta gairebé el 70% de la producció.

La popularitat de l'alvocat amenaça la supervivència de centenars de comunitats. Es calcula que aquest fruit ocupa una superfície de 40.000 hectàrees al país i ha pujat al tercer graó dels conreus de Xile, on bàsicament es concentra a Valparaíso.

Per produir un quilo d'alvocat calen uns 400 litres d'aigua i la manca de precipitacions de la darrera dècada ha agreujat la situació de sequera. De fet, l'any 2019 ha estat un altre any de sequera. Apicultors, ramaders i agricultors locals han col·locat, a manera de protesta, cranis d'animals morts, vaques i ovelles que han perdut aquests darrers mesos, a les tanques de les seves finques.

 

Una situació que no va en consonància amb la producció de l'alvocat, que no para d'augmentar. Les explotacions d'aquest conreu xuclen l'aigua amb pous cada cop més fondos, que superen els 100 m, i que assequen tot el territori que els envolta. Unes muntanyes frondoses d'alvocaters que contrasten amb la crua realitat de 40.000 habitants sense aigua i on s'estima que el darrer estiu austral es van perdre més de 50.000 caps de bestiar només a la comunitat de Petorca. Malauradament, a Xile el 80% dels recursos hídrics es troben en mans privades i la Constitució del país dona garanties per prioritzar l'aigua per al consum humà.

Davant d'aquest panorama, siguem consumidors responsables, conscients del que comprem i del que hi ha més enllà de la fruita que trobem a les nostres botigues.

ARXIVAT A:
Meteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut