Sortida del sol a Osona (Arxiu)

L'agost comença amb una nova calorada

La primera quinzena del mes apunta a temperatures per sobre de la mitjana climàtica

Alberto AlcántaraActualitzat

Després d'uns dies de calor diürna continguda, comencem el mes d'agost amb una nova pujada de la temperatura, que tornarà a situar-se en valors per sobre de la mitjana climàtica. Els mapes actuals indiquen que la calorada s'allargaria gairebé tota la primera quinzena del mes.
 


Aquest és el panorama que dibuixa el meteograma de la ciutat de Barcelona. Recordem que representa el pronòstic de la temperatura en el nivell de referència dels 850 hPa, uns 1.500 metres d'alçada, amb la línia vermella com a mitjana de diversos models meteorològics, i la línia negra com a mitjana climàtica del període 1980-2010.

 

El meteograma representa una punta de calor per a mitjans de setmana. Fem un cop d'ull al mapa de Catalunya per veure la distribució de les temperatures en el mateix nivell dels 850 hPa i per a dimecres vinent. Veiem que la isoterma dels 26 ºC se situa sobre la vertical del Pirineu i la dels 24 ºC pel bell mig de Catalunya.

Temperatura a 850 hPa prevista per a dimecres

Si aquest mapa es compleix, es tractaria d'una calorada una mica menys intensa que la que es va registrar durant la segona onada de calor, que va començar a mitjans de juliol. En aquella ocasió, el mapa dibuixava les isotermes gairebé de la mateixa forma, però dos graus per sota: els 28 ºC sobre el Pirineu i els 26 ºC a la resta.

Pel que fa als mapes de superfície, el model WRF ens marca valors de 40 ºC pel Segrià de cara a dimecres. Veurem com van evolucionant les actualitzacions de la previsió. El Servei Meteorològic de Catalunya ha activat l'avís per calor per dimarts i dimecres.

Temperatura màxima prevista per a dimecres

Cap a un agost càlid

El repunt de la temperatura de la primera part de l'agost podria marcar la tendència global del mes. Els mapes estacionals indiquen temperatures per sobre de la mitjana per al conjunt del mes. Per exemple, aquesta previsió del model europeu ECMWF per a la temperatura a dos metres d'alçada.

Anomalia de Tº a 2 metres prevista per a l'agost(Copernicus / ECMWF)

La previsió estacional de la NOAA també apunta en la mateixa direcció d'un agost més càlid que la mitjana. En canvi, no hi ha coincidència pel que fa a l'estimació de precipitació. El model europeu apunta un agost normal o lleugerament més sec, mentre que l'americà preveu un agost normal o més humit.

Anomalia de precipitació prevista per a l'agost(NOAA)
Anar al contingut