L'agenda astronòmica de l'hivern 2020-2021

Actualitzat

Aquest dilluns comença l'hivern astronòmic. Exactament, i segons els càlculs de l'Observatori Astronòmic Nacional, a les 11.02 del matí tindrem el solstici d'hivern. Fins a l'arribada de l'equinocci de primavera, el 20 de març de l'any vinent, passaran 88 dies i 23 hores.

Tot seguit fem un recull dels fets astronòmics més destacats.

Sortida i posta de sol

El dia en què el sol es pon més aviat ha estat el 7 de desembre del 2020, mentre que el dia en què el sol sortirà més tard serà el 4 de gener del 2021.

Pas pel periheli

El màxim acostament entre la Terra i el Sol es donarà el 2 de gener, quan la Terra passarà per l'anomenat periheli.  La distància entre tots dos serà d'una mica més de 147 milions de quilòmetres.

Activitat solar

El desembre del 2019 va començar el cicle solar número 25, que està previst que arribi al seu màxim el juliol del 2025. Segons les estimacions de la NOAA i de l'Space Weather Prediction Center, durant l'hivern hi haurà entre 14 i 39 taques solars.

Eclipsis

Haurem d'esperar una mica més, perquè aquest hivern no hi haurà cap eclipsi.

Fases lunars

La primera lluna plena de l'hivern es donarà el 30 de desembre del 2020, i les següents arribaran el 28 de gener i el 27 de febrer del 2021.

Planetes

Conjunció de Júpiter i Saturn  La nit del solstici d'hivern, el dia 21 de desembre, els dos grans planetes del sistema solar es veuran molt junts en el cel. Júpiter i Saturn estaran en una conjunció molt pròxima, tant, que costarà de saber on comença un i acaba l'altre, per això també es coneix com l'estrella de Nadal.  A partir de la nit del 21 i fins a mitjans de gener es continuarà veient però s'aniran allunyant.

Si observeu el cel a  l'alba, podreu veure Venus fins a mitjans de febrer. En aquell moment es començaran a veure Mercuri, Júpiter i Saturn. Al vespre, podrem veure Mart durant tota l'estació i Mercuri durant el mes de gener.

Pluges d'estels

La primera pluja de meteors important de l'hivern és la dels Quadràntids, amb un màxim cap al 3 de gener.

 

Anar al contingut