L'agència NOAA dona per acabat el cicle de la Niña i apunta a la formació del Niño a l'estiu

Alberto Alcántara

L'agència NOAA ha comunicat aquesta setmana que dona per acabat un cicle del fenomen climàtic la Niña, que durant uns tres anys ha condicionat els patrons climàtics de molts indrets del planeta.

La Niña és la fase freda d'un cicle natural conegut també per la sigla en anglès ENOS (El Niño - Oscil·lació del Sud) i que té una fase càlida, anomenada el Niño.

Segons el Centre de Predicció Climàtica de la NOAA, les temperatures superficials del mar més fredes del que és habitual es van anant normalitzant durant el febrer, de manera que a principis de març només persisteixen a l'oceà Pacífic central. En canvi, en zones de l'oceà Pacífic oriental les temperatures estan significativament per sobre de la mitjana.

(NOAA)

 

Es preveu que fins a principis de l'estiu hi haurà una fase neutral del cicle ENOS, i després, amb una probabilitat elevada, es donarien condicions per a una fase càlida, el Niño, que s'aniria configurant durant l'estiu. La NOAA estima que el Niño pot allargar-se fins a la tardor.

Probabilitat de formació del Niño (NOAA)

 

Podeu trobar més dades sobre aquestes prediccions en aquest enllaç. La propera revisió dels pronòstics per al cicle ENOS serà a mitjans d'abril.

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut