La Vall d'Aran registra desenes de petits terratrèmols durant les últimes dues setmanes

Alberto AlcántaraActualitzat

Aquest matí s'ha registrat un nou terratrèmol, de magnitud 2,5, a la Vall d'Aran. Amb aquest petit sisme ja són gairebé 80 els registrats des del 17 de gener en aquesta zona, 34 d'ells amb magnitud entre 1 i 2,6. Comptant altres punts del Pirineu, la xifra s'aproxima a uns 150.

 


Aquest és el mapa de sismes registrats durant el període mencionat. El podeu trobar al portal de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC). Es veu l'alta concentració a la Vall d'Aran, i també cap a l'Alt Urgell.

Terratrèmols enregistrats entre el 17 i el 28 de gener (ICGC)

Segons l'ICGC, es tracta d' eixams de sismes, una agrupació de molts terratrèmols en un curt període de temps. Normalment, es registren uns 25 terratrèmols anuals a la Vall d'Aran. El fet de tenir-ne tants de seguits és un fet natural, que pot passar amb una certa recurrència en una zona de Catalunya on hi ha diverses falles. Els sismes de magnitud inferior a 2 són difícilment perceptibles.

Sismicitat a Catalunya

El xoc de les plaques tectòniques d'Europa i Àfrica va formar la serralada del Pirineu, la zona de més activitat sísmica del país i on s'han registrat els terratrèmols de més intensitat, és a dir, els més destructius.

Les comarques més sensibles als terratrèmols són la Garrotxa, el Ripollès, la Vall d'Aran i el Pallars. En canvi, la zona de menys activitat sísmica són les comarques de sud.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut