Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

La Torre dels vents d'Atenes, una estació meteorològica amb més de 2.000 anys d'història

Alberto AlcántaraActualitzat

La que pot ser la primera estació meteorològica del món s'ha obert al públic per primera vegada en 200 anys. Es tracta de la Torre dels Vents, situada a l'Acròpolis d'Atenes, i que té més de 2.000 anys d'història. A la torre també hi havia un rellotge solar que, fins i tot, funcionava en la foscor.

Peculiar i luxós

El monument, que també es coneix com Aerides, té forma octogonal i mesura uns 14 metres d'alçada. Està fet gairebé de manera íntegra de marbre pentèlic, igual que el Partenó. És un material difícil de veure en edificis que no siguin temples. L'autoria de la torre s'atribueix a l'arquitecte i astrònom Andrònic de Cirro.

A la part alta del sostre, fet de 24 plaques de marbre, descansa un capitell corinti que hauria servit com la base d'un penell de bronze en forma de Tritó, un déu del mar de la mitologia grega. També hi ha un fris de vuit Anemoi, déus del vent, cadascun d'ells indicant els punts cardinals principals, representats per Bòreas, Notos, Euros i Zèfir, i també els secundaris.

La torre està situada a l'Àgora, la plaça pública i centre comercial, cultural i polític. Segons el cap de conservació, Stelios Daskalakis, la torre era de gran valor per als comerciants per saber el temps meteorològic, però també per controlar el  temps cronològic.

I és que sota els frisos eòlics apareixen les línies d'un rellotge de sol. El gran misteri segueix sent com funcionava el rellotge a la nit. La teoria més acceptada és que hi havia algun tipus de mecanisme hidràulic que accionaria una clepsidra, un dispositiu de rellotge acuàtic, aprofitant l'aigua provinent d'un rierol del turó de l'Acròpolis.

Grecs, romans i otomans

La vida de la torre del rellotge i de l'estació meteorològica va ser de curta durada. Es creu que els romans van saquejar el mecanisme, que mai no s'ha trobat. Amb els anys, el monument va servir com a església. Els restauradors han descobert fragments de frescos de temàtica cristiana, entre ells un àngel i un sant a cavall.

Utilitzant una càmera multiespectral, també han descobert l' extravagant decoració interior i exterior rica en color, d'un profund blau egipci pel sostre i amb una franja ornamental blava i vermella.

Durant els últims anys del període de domini otomà de la ciutat, el monument va ser utilitzat com a lloc de culte pels Dervixos sufís, per això també hi ha un Mihrab, un nínxol que apunta la direcció de la Meca, amb inscripcions otomanes decorant les seves parets.

El seu ús com a lloc de culte musulmà va salvar el monument de les urpes del diplomàtic britànic Lord Elgin, que volia emportar-se'l a Anglaterra, com va fer amb valuosos marbres del Partenó fa 200 anys.

El monument estava tancat al públic des que els dervixos el van abandonar en 1828, llevat un breu període d'ús per a emmagatzemar antiguitats en 1843. Els anys van passar factura, igual que els desastres naturals i la contaminació. La restauració completa va començar el 2014.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut