El planeta Terra

Per què fa més calor en aquest moment de l'any si ens trobem a la màxima distància anual del Sol?

La Terra, a les 09.10 hores, se situarà al punt més allunyat del Sol, l'afeli

Néstor GómezActualitzat

L'òrbita de la Terra al voltant del Sol és el·líptica i avui, a les 09.10, arriba a un dels seus extrems, a l'afeli, el punt de l'òrbita més allunyat del Sol, que passa cada any entre el 2 i el 7 de juliol. En canvi, a principis de gener serem al periheli, quan hi ha la mínima distància anual entre la Terra i el Sol.

Els noms afeli i periheli deriven del grec antic, on "peri" vol dir 'a prop', "apo", 'lluny', i "helio", Sol.

Posta de sol a l'estiu (Isidre Puig)

Avui, 4 de juliol, el planeta blau i l'astre rei es troben a la màxima distància entre tots dos, a 152.098.499 km. Per aquest motiu, i com mana la segona llei de Kepler, la Terra es mou més a poc a poc al llarg de la seva òrbita el·líptica durant l'estiu i, per tant, la durada d'aquesta estació és més llarga que la de les altres.

La calor té relació amb la distància al Sol?

La llunyania o proximitat al Sol no té relació amb la calor. Curiosament, els habitants de l'hemisferi nord vivim l'estiu i, per tant, l'època amb més calor, quan la Terra està més allunyada del Sol. La calor ve determinada per l'angle d'incidència del sol sobre l'horitzó i no pas per la distància respecte a la Terra. Ara a l'estiu, els raigs de sol són més verticals a l'hemisferi nord i d'aquí que assolim les temperatures més altes de l'any. Més radiació significa més escalfor.

Això sí, si el planeta estigués més a prop del Sol, una font de calor amb una temperatura de 5.600 ºC a la seva superfície, la vida a la Terra seria inviable. Tindríem un planeta ben rostit.

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut