Banyistes a la platja de Barcelona, el 30 de novembre

La temperatura del mar del novembre a Barcelona iguala el valor més baix de la sèrie

Alberto AlcántaraActualitzat

La temperatura mitjana de l'aigua del mar al novembre a Barcelona va igualar el registre més baix des que se'n registren dades, segons ha reportat l'observador Diego Lázaro. La sèrie de registres va començar l'any 2006.


Tal com podeu comprovar al blog de l'observador, la temperatura mitjana ha estat 16,3 ºC, un valor que coincideix amb la temperatura mitjana del novembre del 2019, i que se situa 1,2 ºC per sota de la mitjana del novembre del període 2006-2023 (17,5ºC).

En aquesta gràfica podeu visualitzar l'evolució de la temperatura llarg de l'any, des del gener fins al novembre, i la desviació respecte de la mitjana, la línia puntejada negra. El valor es mesura a un metre de fondària, a l'espigó del Gas de la Barceloneta.

Evolució de la temperatura de l'aigua del mar a Barcelona (Diego Lázaro)


S'observa com, durant la majoria de mesos de l'any, la temperatura ha estat per sobre de la mitjana, sobretot durant els mesos d'estiu, i amb algunes excepcions negatives: el febrer, l'inici del mes de març i començaments de juny. En canvi, a finals d'octubre vam entrar en un període de temperatures per sota de la mitjana, que s'ha mantingut durant el novembre.

L'observador reporta que la temperatura ha estat molt condicionada per la circulació dominant de vents de component oest, que ha provocat un desplaçament de l'aigua superficial mar endins. Això hauria afavorit l'emergència d'aigües més profundes i fredes que han acabat baixant la temperatura per sota de la mitjana.

Del rànquing de 18 anys de dades, 2023 i 2019 se situen al davant dels novembres més freds amb aquesta mitjana de 16,3 ºC. L'any 2010, amb una mitjana de 16,4 ºC, seria el tercer any més fred. En l'extrem oposat, l'any 2017 va ser el més càlid, amb una mitjana de 19 ºC. Els anys 2006 i 2022 van registrar mitjanes de 18,9 ºC.

El curiós és que el mateix vent de l'oest ha provocat un novembre càlid en general a Catalunya. En el cas de Barcelona, de manera provisional i amb dades de l'Alfons Puertas, ha estat el segon novembre més càlid de la sèrie de climàtica 1914-2023 a l'Observatori Fabra, només per darrera del novembre de 2022.

 

 

Anar al contingut