Un aiguat a Sant Vicens dels Horts (Josep M. Vandellòs)

La tardor serà càlida però amb risc de pluges més violentes, sobtades i freqüents

Fenòmens com el de Grècia de fa un parell de setmanes, quan van caure tants litres en un sol dia com els previstos en tot un any i mig, podrien passar a Catalunya, alerten Protecció Civil i el Servei Meteorològic de Catalunya

Néstor GómezActualitzat

La tardor és l'estació de l'any amb més variabilitat en el temps. Un temps que ens dona dies plàcids, anomenats estiuets, i dies amb grans terrabastalls per aiguats i inundacions. Protecció Civil i el Servei Meteorològic de Catalunya fan una crida a estar informats de les previsions meteorològiques i de les alertes.

Hem d'estar preparats davant la possibilitat que tinguem durant aquesta estació fortes pluges i inundacions, com ha passat aquest setembre amb dos fenòmens de pluja tan sobtats i violents que van elevar el perill al màxim nivell, al vermell, grau 5 i 6.

"Hem de ser conscients que fenòmens com el de Grècia no són descartables a Catalunya en l'escenari actual d'emergència climàtica", ha assegurat Marta Cassany, directora general de Protecció Civil. Recordem que, fa tot just un parell de setmanes, la borrasca Daniel va deixar un rècord de precipitació diari a Grècia, amb més de 750 mm en 18 hores, com els previstos en tot un any i mig.


Crida a ser més conscients i actuar amb prudència

Catalunya té 1.300 km² de zones inundables fluvials on viuen 705.000 persones, el 9% de la població del país, de les quals 110.000 en zona de molt alt risc d'inundació. Les zones amb més vulnerabilitat se situen sobretot al litoral nord, al Pirineu, al Baix Ebre i al Montsià. Un 15% de les zones urbanitzades a les conques internes de Catalunya estan afectades pel risc d'inundació fluvial o marítima i s'estima que en menys de dues hores poden quedar inundades zones urbanes amb molta població.

D'aquí que des de l'administració es fa una crida a la població a ser més conscient i que actuï amb més prudència davant els episodis de pluges, especialment quan són intenses. Uns episodis d'aiguats que es veuran afavorits, amb més presència i intensitat, per efecte de l'escalfament del planeta.

És l'estació plujosa a gran part del país, tret del Pirineu, que és a l'estiu, i del Prepirineu, que és a la primavera. Però si per una cosa es caracteritza la tardor és pel fet de ser l'estació dels grans aiguats a Catalunya, que provoca grans catàstrofes i afectacions en infraestructures i amb víctimes.

Un temps extrem com el que va provocar les inundacions del Francolí del 2019, amb el gran aiguat sobre la Conca de Barberà que va fer que el riu arrenqués tots els arbres de ribera de la llera i formés una gran presa sobre el pont Vell de Montblanc. En el moment que la presa de troncs no va poder mantenir la gran pressió de l'aigua que baixava, es va trencar i va crear una onada de crescuda on el cabal va passar de 50 a 1.240 m/s² en només 15 minuts. Un autèntic tsunami fluvial.

Com serà aquesta tardor?

Encarrilats cap a la recta final de setembre, podem dir que aquest mes serà sec a bona part del país. Només a les Terres de l'Ebre el setembre ha estat plujós, de la mà de quatre dies plujosos, un dels quals amb registres superiors als 100 mm. Les esperades pluges de setembre que havien de revertir la situació de sequera no han arribat. De fet, la reserva d'aigua de les conques internes se situa en el nivell més baix d'aquesta sequera, amb un 22,3%.

En la previsió mensual de precipitacions per als pròxims mesos, no hi ha un senyal clar del seu comportament. Hi ha traces que fan pensar que el mes d'octubre serà lleugerament plujós al litoral, i els mesos de novembre i desembre quedarien per sota de la mitjana climàtica.

 

Malgrat trobar-nos en un període de sequera, en què plou poc o gens, una pluja mal caiguda pot dur-nos a situacions de perill.

La tardor serà càlida, seguint la tònica dels últims mesos. De fet, durant els pròxims tres mesos (octubre, novembre i desembre) les temperatures seran superiors a la climàtica a tot el continent europeu. En el cas de Catalunya, segons els mapes que elabora Meteocat a partir de les dades proporcionades per Copernicus basades en els mensuals de l'ECMWF, la temperatura de tots tres mesos se situarà 1 ºC per sobre de la mitjana climàtica.

Anomalia de temperatura d'octubre, novembre i desembre

Una tardor que s'espera càlida i que arriba després de sis estacions de l'any consecutives qualificades de càlides o molt càlides. Cal remuntar-se a la tardor del 2021 per trobar l'última estació que va tenir un comportament normal de les temperatures.

ARXIVAT A:
MeteorologiaCrisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut