Cel nocturn des de l'Escala

La tardor astronòmica ja és aquí: curiositats i observació del cel

La tardor astronòmica arrenca dimarts a les 15.31 i ens durà dos eclipsis

Actualitzat

Primer va acabar l'estiu meteorològic, el 31 d'agost, i ara posem fi a l'estiu astronòmic per entrar de ple a la tardor. Una estació sinònim de trànsit cap al fred de l'hivern i en què la llum i els éssers vius entren en una nova fase de la seva vida, alguns perdent la fulla i uns altres emmagatzemant reserves per passar l'hivern.

En l'aspecte astronòmic, la tardor tindrà una durada de 89 dies i 20 hores, fins el 21 de desembre, que serà el moment en què entrarem a l'hivern. El canvi d'estació no sempre cau el mateix dia, com durant molts anys ens havien ensenyat, sinó que varia entre el 21 i el 24 de setembre, si bé durant aquest segle sempre s'hi entrarà entre els dies 22 i 23. La tardor més tardana va ser el 2003, el dia 23 a les 12.46 h, i la més primerenca serà el 2096, quan arribarà el dia 22 a les 0.56 hores. Les variacions d'un any a l'altre es deuen a l'encaix dels anys de traspàs amb la durada de cada òrbita de la Terra al voltant del Sol.

En l'equinocci de tardor, el Sol creua l'equador passant de l'hemisferi nord al sud. És el dia en el qual, ubicats sobre la línia de l'equador al migdia, el sol no fa cap ombra, és just a la vertical sobre els nostres caps. A més, marca l'inici d'un període de 6 mesos en el qual al pol nord no s'hi veurà el sol, mentre que al pol sud no es farà de nit.

Cada dia tindrem uns minuts menys de sol

L'inici de la tardor és l'època de l'any en què la llargada del dia s'escurça més de pressa, de manera que cada matí perdem més d'un minut de llum respecte al dia anterior, i a la tarda el sol es pon més d'un minut abans. En total, la retallada de llum és de gairebé 3 minuts al dia, i ho notem clarament, de setmana a setmana, si ens coincideix amb alguna activitat cap als volts de les 6 de la tarda.

Dos eclipsis que no veurem

El 30 de novembre hi haurà un eclipsi penumbràtic de Lluna visible des d'Àsia, Oceania i Amèrica; i el 14 de desembre, un de Sol que s'observarà des de Sud-amèrica i l'Antàrtida. Cap del dos serà visible des de casa nostra.

Observem la pluja d'estels

Durant tota l'estació podrem veure Mart a trenc d'alba, i un cop el sol s'hagi post es veurà Venus, Saturn i Júpiter. Ara bé, si voleu veure pluges d'estels, apunteu-vos aquestes dates:

  • Entre el 8 i 9 d'octubre, dracònids
  • Entre el 21 i 22 d'octubre, oriònids
  • Entre el 16 i 17 de novembre, leònids
  • Entre el 13 i 14 de desembre, gemínids

Dates per no oblidar

La data més important de la tardor, que afecta tothom, és el canvi d'hora de l'últim diumenge d'octubre, el dia 25, en què caldrà adaptar els rellotges a l'horari d'hivern. Serà el moment d'endarrerir l'agulla curta: quan siguin les tres, caldrà moure l'agulla a les dues. D'aquesta manera, recuperarem claror a primera hora del matí i en perdrem a la tarda.

 

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut