Observació del cel nocturn

La tardor astronòmica: curiositats i dates a tenir en compte

El canvi d'estació té lloc al vespre, a les 21 hores i 21 minuts. Cada dia perdrem uns tres minuts de llum

Nestor GómezActualitzat

Arribem al canvi d'estació astronòmica amb un ambient meteorològic de tardor, per la baixada tan marcada de les temperatures dels darrers dies. La tardor astronòmica arribarà a les 21 hores i 21 minuts, una estació que durarà 89 dies i 20 hores, per dur-nos a l'hivern el 21 de desembre.

Què defineix la tardor o per què la tardor comença en aquest moment i no en un altre?

El moment que determina l'arribada de la tardor és quan el Sol travessa l'equador, en el seu moviment cap al sud. És el moment que el Sol il·lumina la Terra de pol a pol i a tot el planeta tenen la mateixa durada el dia i la nit.

"Equinocci" és una paraula llatina que significa "igual nit". És el dia en què hi ha les mateixes hores de sol que de nit a tot el planeta. En el cas de l'equinocci de tardor, el Sol travessa l'equador celeste i passa de l'hemisferi nord al sud. Els rajos de sol arriben perpendiculars, amb 90º d'inclinació, respecte a l'eix de rotació del planeta.

Curiositats

  • És el dia en el qual, ubicats sobre la línia de l'equador al migdia, el sol no fa cap ombra, és just a la vertical sobre els nostres caps. I defineix al mateix temps la línia imaginària de l'Equador.
  • A la vegada, marca l'inici d'un període de 6 mesos en el qual al pol nord no s'hi veurà el sol, mentre que al pol sud no es farà de nit.
  • Perdrem gairebé tres minuts de llum cada dia. Al començament de la tardor, els dies s'escurcen més de pressa.

Agenda astronòmica de la tardor

La tardor ens durà dos eclipsis:

  • 19 de novembre. Hi haurà un eclipsi parcial de Lluna, visible des de casa nostra, però també des d'Amèrica, l'Àsia i Austràlia.
  • 4 de novembre: Eclipsi total de Sol, que només es veurà a l'Antàrtida i al sud de l'Àfrica.

Us presentem les nits per tenir una bona observació del cel per trobar planetes i pluges d'estels. Durant tota l'estació podrem veure Mart a trenc d'alba i, un cop el sol s'hagi post, es veurà Venus, Saturn i Júpiter. Ara bé, si voleu veure pluges d'estels, apunteu-vos aquestes dates:

  • Entre el 8 i 9 d'octubre, dracònids.
  • Entre el 21 i 22 d'octubre, oriònids.
  • Entre el 16 i 17 de novembre, leònids.
  • Entre el 13 i 14 de desembre, gemínids.

Data per no oblidar

Una de les dates més importants de la tardor, que afecta tothom, és el canvi d'hora de l'últim diumenge d'octubre, el dia 31, en què caldrà adaptar els rellotges a l'horari d'hivern. Serà el moment d'endarrerir l'agulla curta: quan siguin les tres, caldrà moure l'agulla a les dues. D'aquesta manera, recuperarem claror a primera hora del matí i en perdrem a la tarda.

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut