Cel nocturn amb trànsit de la ISS

La tardor astronòmica: agenda, curiositats i fets a tenir en compte

Arriba l'equinocci, moment en què el Sol al migdia creua l'equador de l'hemisferi nord al sud

Néstor GómezActualitzat

La tardor, una estació de trànsit entre l'estiu, amb el sol més vertical de l'any i temporada més càlida, i l'hivern, quan el sol el tenim més baix sobre l'horitzó. La tardor astronòmica entra oficialment a les 3.04 hores del 23 de setembre i té una durada de 89 dies i 21 hores, fins al dia 21 de desembre, que farem el salt a l'hivern. Durant tot el segle, la tardor arribarà entre el 22 i 23 de setembre a excepció de l'any 2096, que s'avançarà al dia 21 de setembre. L'any que va caure més tard, el dia 24 de setembre, va ser l'any 1927.

Què marca l'arribada de la tardor?

El moment que determina l'arribada de la tardor és quan el Sol travessa l'equador, en el seu moviment cap al sud. És el moment que el Sol il·lumina la Terra de pol a pol i a tot el planeta tenen la mateixa durada el dia i la nit.

"Equinocci" és una paraula llatina que significa "igual nit". És el dia en què hi ha les mateixes hores de sol que de nit a tot el planeta. En el cas de l'equinocci de tardor, el Sol travessa l'equador celeste i passa de l'hemisferi nord al sud. Els rajos de sol arriben perpendiculars, amb 90º d'inclinació, respecte a l'eix de rotació del planeta.

Tres dades curioses

  • És el dia en el qual, ubicats sobre la línia de l'equador, el sol no fa cap ombra al migdia, és just sobre la vertical dels nostres caps. I defineix, al mateix temps, la línia imaginària de l'equador.
  • Marca l'inici d'un període de sis mesos en el qual al pol nord no s'hi veurà el sol, mentre que al pol sud no es farà de nit.
  • Perdrem gairebé tres minuts de llum cada dia. Al començament de la tardor, els dies s'escurcen més de pressa.

Agenda astronòmica de la tardor

La tardor ens durà dos eclipsis, un de Sol i un altre de Lluna:

  • 25 d'octubre, eclipsi parcial de Sol. Serà visible des de Catalunya però, la veritat, ho notarem poc. Serà una petita mossegada al Sol que pràcticament no farà variar la intensitat de la llum solar. Serà visible a gran part d'Europa, nord-est d'Àfrica i Orient Mitjà.
Eclipsi parcial de sol a Barcelona (IGN)
  • 8 de novembre, eclipsi de Lluna. No serà visible des de casa nostra. Si voleu observar l'eclipsi haureu de viatjar a Àsia, Austràlia o a Amèrica.

Us presentem les nits per tenir una bona observació del cel per trobar planetes i pluges d'estels. Durant tota l'estació podrem veure Mart a trenc d'alba i, un cop el sol s'hagi post, es veurà Venus, Saturn i Júpiter. Ara bé, si voleu veure pluges d'estels, apunteu-vos aquestes dates:

Data per no oblidar

Una de les dates més importants de la tardor, que afecta tothom, és el canvi d'hora de l'últim diumenge d'octubre, el dia 30, en què caldrà adaptar els rellotges a l'horari d'hivern. Serà el moment d'endarrerir l'agulla curta: quan siguin les tres, caldrà moure l'agulla a les dues. D'aquesta manera, recuperarem claror a primera hora del matí i en perdrem a la tarda.

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut