Dia de pluja, dia de paraigua

La tardor arriba divendres amb pluges, neu a cotes altes i caiguda de les temperatures

S'acosta el primer episodi de pluges de la tardor que frenarà la sequera però no mitigarà

Néstor GómezActualitzat

Tenir el cel cobert de color gris, obrir el paraigua i mirar per la finestra com plou serà el que tindrem durant la recta final de setmana, coincidint amb el canvi d'estació astronòmica. Entrarem a la tardor divendres, 23 de setembre, a les 3.04 hores. Així serà la rebuda que ens farà la nova estació, amb un típic temps de tardor i amb temperatures perfectament adients a les que corresponen per a finals de setembre.

Unes pluges que s'esperen amb candeletes

Les pluges arribaran i localment poden ser intenses, però no plourà tots els dies ni seran generals arreu del país. Si durant aquests darrers dies parlàvem de precipitacions en forma de petits ruixats, a partir de divendres a la tarda tindrà una altra característica. Divendres a la tarda arribarà un sistema frontal, alimentat amb aire fred a les capes mitjanes de l'atmosfera, que facilitarà la formació de grans nuvolades.

Divendres a la tarda, una línia de pluges escombraran tot el país d'oest a est, i seran generals i generoses, amb registres que superaran localment els 40 mm. Aquest sistema frontal haurà passat cap a mitjanit i tindrem una matinada de dissabte tranquil·la. Dissabte, dia de cel cobert sense precipitacions o molt poques al litoral. A partir del migdia, tornarà a augmentar la inestabilitat amb ruixats al nord del país. Unes precipitacions que es mantindran durant la matinada i fins a primera hora de diumenge. A partir d'aleshores, s'obriran clarianes, lluirà el sol,  i només quedarà insegur a la tarda, amb ruixats, al Pirineu, al prelitoral i al massís del Port. Les pluges més intenses i les quantitats més grans cauran sobre el mar, entre Catalunya i les Balears. Aquestes precipitacions seran en forma de neu al Pirineu a cotes superiors als 2.200 metres. Una neu efímera que no es mantindrà a causa d'un sòl encara massa calent.

Ambient plenament de tardor

L'entrada de la tardor, arribarà també amb una clara davallada de les temperatures. De fet, se situaran per sota dels valors habituals per a aquestes dates. Durant el cap de setmana no tindrem cap temperatura de 30 ºC i amb prou feines rondaran els 25 ºC. Entre avui i diumenge les temperatures cauran entre quatre i vuit graus a l'interior, i entre dos i cinc graus a la costa. Diumenge s'esperen temperatures màximes de 15 a 20 ºC al Pirineu i entre 20 i 24 ºC a la resta del país.

La tardor a Breda (Josep Matamala)
ARXIVAT A:
Meteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut