La tarda de Sant Jordi serà més moguda amb el creixement de tempestes

La diada de Sant Jordi serà de temps típicament primaveral i tindrà dues cares: el matí ha estat marcat pel sol, però tindrem una tarda més moguda. Hi haurà ruixats, però no a tot arreu

Alberto AlcántaraActualitzat

L'estadística ens diu que per Sant Jordi hi ha una probabilitat de pluja d'entre un 15 i un 40%. Enguany, hi ha ingredients suficients per tenir una diada típicament primaveral, amb pluja, però no a tot arreu ni durant tot el dia.

Matí per aprofitar, tarda de ruixats

El matí ha estat per aprofitar, amb un cel poc ennuvolat o serè en general i amb excepcions notables amb els bancs de boira o núvols baixos de la depressió Central, i els núvols compactes al vessant nord del Pirineu occidental. Però el sol matinal ha ajudat al desenvolupament de nuvolades al migdia. L'aire fred de les capes altes atmosfèriques alimentarà aquestes nuvolades i afavorirà els ruixats. Els primers han aparegut cap al Ripollès.

A la tarda, esperem xàfecs distribuïts al llarg de dos eixos: l'entorn del Pirineu i el prelitoral. Els xàfecs seran localment intensos i abundants, i estaran acompanyats de tempesta, amb possibles calamarsades. Hi ha un avís del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) per intensitat de pluja.  La cota de neu se situarà al voltant dels 2.000 metres, però baixarà cap als 1.600 al vessant nord i al final del dia.

Els nuclis més actius es preveuen sobretot a les comarques del nord-est, com ara Osona, el Vallès Oriental, la Selva, la Garrotxa, el Gironès o el Pla de l'Estany. Avançada la tarda i al vespre, aquests ruixats arribaran a punts de la costa Central i la costa Brava, amb especial atenció al Maresme. El risc de ruixat serà menor cap al sud del prelitoral. En qualsevol cas, si creix algun xàfec serà més feble i menys abundant en aquest sector.

El sud de Lleida quedarà al marge de la pluja, mentre que a Tarragona, juntament amb les possibles gotellades cap al prelitoral, cal destacar el risc d'algun ruixat més intens a l'entorn del Ports de Tortosa.

Ambient suau

Les mínimes no han experimentat canvis importants, però han tingut una lleugera tendència a pujar a la meitat nord i a baixar cap a ponent i el sud. Les màximes es comportaran de manera diferent: pujaran cap a Lleida i a les comarques de Tarragona, sobretot a la costa, per l'entrada d'una mica de mestral. En canvi, l'aparició de ruixats les farà baixar a les comarques del nord-est i punts del Pirineu.

I els propers dies...

Diumenge tindrem una situació de mestral i tramuntana, farà molt més sol i els ruixats seran totalment residuals i minsos. La setmana que ve començarà amb un pantà baromètric, una situació una mica indefinida, on hi haurà molt d'espai per al sol i també per al creixement de nuvolades amb ruixats esporàdics. Potser de cara a la segona fase de la setmana tindrem més inestabilitat.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut