Diumenge de Rams ennuvolat (Arnald Pons)
Diumenge de Rams ennuvolat (Arnald Pons)

La Setmana Santa apunta a temps insegur

Alberto Alcántara Actualitzat

Molts ja heu començat les vacances de Setmana Santa, de moment amb temps força estable. Però la part forta d'aquest periode de gran mobilitat pot venir marcada per un temps més insegur. Ara bé, la incertesa encara és molt gran.

L'escenari previst

De tots els escenaris que es podrien donar entre el Divendres Sant i el Dilluns de Pasqua ens espera un dels més traïdorencs, perquè porta associada una gran variabilitat de pronòstic: una pertorbació que arriba des del sud peninsular.

Recordeu què va passar fa dos diumenges? Hi havia una situació semblant, i, en només 24 hores, la previsió va fer un tomb radical. Esperàvem pluja, però al final tot va quedar en un no res d'un dia per l'altre. Per tant, amb més raó que mai, caldrà seguir puntualment l'evolució dels mapes per concretar el temps de les vacances.

Els mapes d'avui

Fem un cop d'ull a alguns mapes previstos per als pròxims dies. A principis de setmana tindrem un petit canvi de temps, que portarà alguns ruixats entre el vespre de dilluns i dimarts.

Dimecres, dijous i fins i tot divendres poden portar una treva a una gran part de Catalunya, potser amb alguns ruixats al Pirineu divendres.

Però les complicacions meteorològiques més grans poden arribar a partir de dissabte, amb l'avanç de la pertorbació pel sud peninsular, l'arribada d'aire fred per les capes altes i mitjanes de l'atmosfera, i l'entrada de vents de llevant en superfície a Catalunya, el País Valencià i les Balears.

Aquest és el mapa isobàric i la precipitació prevista en 24 hores pel model GFS per a dissabte, que marca l'impacte principal de la pertorbació al País Valencià i Múrcia.

Diumenge, segons aquest model, el vent entraria més de gregal. El temps continuaria insegur. El gruix de la precipitació seguiria, sobretot, cap al País Valencià, especialment en les comarques més castigades pel gregal, com la Safor o la Marina Alta.

El Dilluns de Pasqua encara no faria net, tot i que la pertorbació ja estaria en fase terminal.

Per tant, i de moment, tot apunta a una semana amb variabilitat primaveral i amb un risc de ruixats, que augmentaria a partir de divendres. Temps d'abril en la tradició clàssica.

Anar al contingut