La setmana dels barbuts, la més freda de l'any

Què hi ha de cert en aquesta afirmació de la saviesa popular?

Actualitzat
TEMA:
Meteorologia

La saviesa popular acumula experiències de generacions i generacions durant centenars d'any. Per les vivències i l'entorn cristià, ens arriba per tradició que la setmana dels barbuts és la setmana més freda de l'any, igual que a l'estiu hi ha la canícula com a període més càlid de l'any.

El nom prové de les barbes llargues, abundoses i espesses que tenen els sants d'aquests dies: sant Hilari, el dia 13; sant Pau ermità i sant Maur, el dia 15; i sant Antoni Abat, el dia 17. També se sol allargar la setmana fins a sant Fructuós, el dia 21, i sant Vicenç, el dia 22. Tot un reguitzell de sants barbuts que han donat peu a aquesta associació i relació entre el fred i les barbes.

Que hi ha de cert?

Un cop més, la tradició popular té un fons de certesa i per aquesta raó arriba als nostres dies. Des del punt de vista climàtic, és a dir, amb anàlisis durant més de 30 anys, es confirma que el mes de gener a Catalunya és el més fred de l'any, sobretot pels volts de mitjans de mes. Això és així perquè si el màxim fred hauria de coincidir amb el solstici d'hivern, dia amb menor radiació del sol, que és, en definitiva, el motor de la nostra escalfor, la inèrcia tèrmica de l'aire fa que el màxim refredament es doni a mitjans de gener. En el cas de l'aigua, la seva inèrcia tèrmica és més lenta i trasllada el moment de l'aigua del mar més freda a casa nostra cap a finals de febrer.

Ara bé, a títol meteorològic, el temps és estat fred i seguirà fred uns quants dies més i es mantindrà durant el que resta de setmana, sobretot a primera hora del matí amb valors sota zero a punts de la costa, i de -10 ºC a les valls del Pirineu.

Dites populars relacionades

  • La setmana dels barbuts, setmana d'esternuts
  • Pluja de la setmana dels barbuts, cada raig val cinc escuts
  • Per la setmana dels barbuts governen els tres germans: tos, moquina i amagamans
  • Entre sant Antoni i sant Sebastià, més fred que entre tot l'any fa
  • Per sant Antoni fa un fred del dimoni
  • Per sant Sebastià fa un fred que no es pot aguantar
  • Quan venen els tres barbuts, sant Pau ermità, sant Maur i sant Antoni abat, venen els freds cascarruts
  • Si plou per sant Pau, hivern adeu-siau, i si fa sol, ve un hivern nou
  • Si per sant Vicenç fa bon sol, de cada cep se n'omple un bot; si plou al matí, la meitat de vi; si plou a la tarda, la collita esguerrada
ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut