Pantà de Sau al 37% de la seva capacitat

La sequera permet arribar a peu a l'església del pantà de Sau

Sant Romà de Sau al descobert

Néstor GómezActualitzat

La caiguda de les reserves d'aigua dels pantans a Catalunya ens està oferint imatges molt poc habituals. Una de les més icòniques que mostren l'estat dels pantans és la de l'embassament de Sau, amb el campanar de l'església de Sant Romà de Sau com a punt de referència. Mireu les imatges gravades per Kim Arrendo, que mostra la ràpida disminució de l'evolució del nivell de l'aigua del pantà del darrer mes, i l'estat actual de l'església amb imatges de Josep Maria Costa i Emili Vilamala.

Si bé només es veu la puntal del campanar quan el pantà és ple, ara, a causa de la sequera, que arrosseguem des de fa més d'un any i unes pluges que no arriben, s'hi pot arribar a peu. La distància entre el campanar i el punt de terra més proper, quan és ple, és de 250 metres, i uns 500 metres des del Club Nàutic Vic-Sau.

Baix nivell del pantà de Sau (Carles Thumann)

Durant els darrers tres mesos la caiguda de la reserva d'aigua del pantà de Sau ha estat espectacular, ha passat del 63% al 37% d'ara. La reserva mitjana dels darrers deu anys és el 72%. D'aquesta manera, ara ens trobem molt lluny de la xifra ideal. Cabal dels darrers tres mesos, mes per mes:

  • 63% el 9 de maig
  • 57% el 9 de juny
  • 51% el 9 de juliol
  • 37% el 9 d'agost

Les pluges de l'agost poder revertir aquesta situació?

No. El caràcter de les pluges de l'agost sol ser de tipus convectius, és a dir, a partir dels ruixats i les tempestes. Sí que fan pujar espontàniament els cabals de torrents i rius, però en caldrien moltes i molt generalitzades que descarreguessin més amunt del pantà per canviar la tendència. A tot estirar, aquestes tempestes ajudaran a frenar el descens continuat de les darreres setmanes.

Cal molta aigua, i això només prové de l'arribada d'episodis de pluja, general i generosa a tot el curs mitjà i alt del riu Ter. La primera pluja servirà per regar els boscos, i l'aigua que corre pel riu pot servir per aturar el descens de les reserves. Amb pluges posteriors, tota gota que caigui serviria directament per anar al riu i, posteriorment, per elevar les reserves d'aigua. Només la suma de diferents episodis de pluja farà augmentar les reserves d'aigua fins als valors normals per a aquestes dates.

Mireu el nivell de l'aigua a finals de 2007 i a principis del 2008, quan es va situar per sota de la base de l'església.

Pantà de Sau, el 24 de novembre de 2007 (Antoni Panyella)

Pantà de Sau, el febrer de 2008 (Lluís Roura)
ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut