Un científic del consorci ALPALGA recull microalgues a prop del coll del Lautaret, als Alps/ Jean Gabriel-Valay / Jardin du Lautaret / UGA / CN

La sang de les glaceres: quan la neu es tenyeix de vermell

Els científics investiguen un fenomen encara poc estudiat, i que està vinculat amb el CO2 i les condicions climàtiques

Alberto AlcántaraActualitzat

La sang de glaceres (sang des glaciers) és un fenomen de coloració de la neu a causa de la presència de microalgues que viuen a terra. Encara hi ha molt per investigar, però els científics estudien la relació entre aquests organismes i el canvi climàtic, perquè en poden ser indicadors i accelerants.

Algues vermelles

Els investigadors del projecte ALPALGA, amb seu a Grenoble, analitzen el fenomen als Alps. Aquest projecte reuneix científics de diferents disciplines (biòlegs, científics del medi ambient i glaciòlegs) que han publicat un estudi inicial a la revista Frontiers in Plant Science.

 


Han determinat que hi ha un tipus de microalgues de color verd (Symbiochloris), que viuen per sota dels 1.500 metres, i unes altres (Sanguina) que apareixen per damunt dels 2.000 metres. Les segones són les responsables de la coloració vermella de la neu.

El color es deu al fet que les Sanguina produeixen carotenoides, els mateixos pigments que fan que algunes hortalisses siguin taronges o vermelles. Els carotenoides serveixen de protecció contra la llum ultraviolada a gran altura.

Implicacions de la sang de les glaceres

Les algues de muntanya estan relacionades amb factors com el diòxid de carboni (CO2), el vent o la temperatura, de la mateixa manera que les algues marines reaccionen amb la contaminació i els canvis de temperatura o propietats químiques de l'aigua. Els científics creuen que l'augment dels nivells de CO2 pot alimentar el creixement d'aquestes microalgues. De la mateixa manera, els canvis en el vent i en la precipitació poden aportar nutrients addicionals a les algues, cosa que implica la propagació de la "sang de les glaceres".

També hi ha algunes evidències que les floracions d'algues estan accelerant la fusió de la neu, com estableix aquest estudi sobre la influència de les algues sobre el desgel de l'Àrtic.  Això té a veure amb el fet que la neu de color vermell absorbeix més calor que la neu blanca. Per tant, un canvi climàtic en la regió pot relacionar-se, i al mateix temps realimentar-se, amb l'evolució de la població d'algues.

En qualsevol cas, encara falten coneixements científics fonamentals sobre aquestes espècies per comprendre el seu paper en l'evolució dels entorns de muntanya.

 

 

ARXIVAT A:
Crisi climàticaMedi ambient
Anar al contingut