Davant la calorada, una bona resfrescada (Xavi Cabo)

La primera onada de calor amb màximes de 40 ºC

Setmana de calor tòrrida a Catalunya, és temps de protegir-se

Néstor GómezActualitzat

Entrem de ple a l'onada de calor que ens acompanyarà fins al proper cap de setmana. Després de la calor tòrrida de diumenge amb valors de 38,9 ºC a Lleida i de 38,8 ºC a Baldomar, avui tenim un dia fermament candidat a tocar els 40 ºC per primer cop aquest 2022. L'any 2021 es va haver d'esperar al 27 de juliol per tenir els primers 40 ºC.

Una calor extrema que es mantindrà durant tota la setmana a causa de l'anticicló de les Açores que estén el seu radi d'acció cap al cor d'Europa. Una situació que facilita i afavoreix l'entrada d'aire saharià, molt càlid cap a l'interior de la península Ibèrica i, lògicament, arribarà a casa nostra per després viatjar cap al centre continental. Aquí teniu els mapes d'evolució de les temperatures a 850 hPa, a uns 1.500 metres, que mostren la intensificació de la calor.

Màximes de 40 ºC durant dies consecutius

Si avui arribem als 40 ºC, no serà pas una cosa puntual, sinó que es mantindran les màximes de 40 ºC durant 4 o 5 dies consecutius, un fet extraordinari tractant-se de mitjans de juny. El darrer precedent el tenim a prop, el juny del 2019, amb cinc des consecutius amb 40 ºC, entre el 26 i el 30 de juny. 

El pic de calor arribarà divendres

Divendres és el dia culminant de la calor, amb valors desbocats arreu del país. Tot Ponent i bona part de la Catalunya Central tocarà o superarà els 40 ºC, amb màximes que s'enfilaran cap als 43 ºC a Ponent, el Bages, la Ribera d'Ebre i punts de la Selva i del Vallès Occidental. Davant d'aquesta situació de calor tan extrema, Meteocat ha activat els següents avisos:

 
 

Els 40 ºC, d'un fet excepcional a la normalitat

Si pensem amb la mentalitat dels anys 80 o 90, arribar als 40 ºC era una cosa que es mirava amb uns ulls com unes taronges, eren valors que es donaven a Andalusia, sobretot a Còrdova i Sevilla. Doncs, amb la visió del segle XXI, els 40 ºC ja són aquí i cada cop hi són més presents.

No tots els estius Catalunya arriba als 40 ºC de temperatura màxima. L'últim any que no vam arribar als 40 ºC va ser el 2014. Els darrers 23 anys, d'ençà del 1997, en 19 ocasions la temperatura ha arribat o superat la ratlla dels 40 ºC, com a mínim un cop. El mes que obre la porta a aquestes màximes de 40 ºC és el juny, sobretot durant la segona quinzena.

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut