Santuari de Puigraciós (Manuel Puente)
Santuari de Puigraciós (Manuel Puente)

La primavera astronòmica ja és aquí: guia i agenda

Néstor GómezActualitzat

Avui entrem a l'estació astronòmica de la primavera amb un vestit d'hivern, amb neu al litoral i fred arreu del país. La nova estació comença avui, a les 17 hores i 15 minuts, segons el càlcul de l'Observatori Astronòmic Nacional. La primavera tindrà una durada de 92 dies i 18 hores per gaudir-la: fins al 21 de juny.

A més, l'entrada a la nova estació coincideix amb el canvi d'hora, que sempre té lloc el darrer diumenge de març. Aquest any és dels més primerencs, a les 2.00h de la matinada de diumenge 25 caldrà avançar l'hora a les 3 hores.

El moment del començament de la primavera, el marca el pas de la Terra per l'equinocci en el seu moviment al voltant del sol. Abans va arribar l'equinocci, el dia amb les mateixes hores de llum i de foscor. A la primavera se celebra el Dia Internacional de l'Astronomia, el 29 d'abril. A partir d'ara, el dia guanyarà més d'un minut de llum al matí i un altre al vespre.

Observació del cel

Serà una primavera òrfena d'eclipsis, però si us agrada observar el cel tindreu la possibilitat de veure Mart i Saturn al principi del dia.

Fases de la Lluna

Hi haurà Lluna plena ben d'hora, el 31 de març, cosa que fa que la Setmana Santa sigui de les mes avançades dels darrers anys. Les següents llunes plenes seran el 30 d'abril, i el 29 de maig.

Pluges d'estels

Si les condicions hi acompanyen, podrem veure dues pluges d'estels. Entre el 16 i el 25 d'abril hi haurà la dels Lírids, amb un màxim el dia 22. Poden deixar uns 18 meteors per hora. Aquests meteors són deguts a les partícules del cometa C/1861 G1 Thatcher.

Entre mitjans d'abril i finals de maig hi ha l'opció de contemplar els eta-Aquàrids, associats al cometa Halley, una de les més intenses de l'any després dels Perseids i els Gemínids. La pluja màxima es preveu el 6 de maig, amb 60 meteors per hora.

Anar al contingut