La pluja i la humitat, claus per a una temporada boletaire de cistells plens

Aquest any, en les primeres setmanes, ja s'ha arribat als 30 kg de bolets per hectàrea

RedaccióActualitzat

Aquesta temporada és una de les millors dels últims anys. Aquest estiu s'han donat els factors clau, pluja i humitat, perquè els bolets proliferin, i ara se'n recullen els resultats.

Al Pirineu, la campanya s'ha avançat un mes i mig, i a les cotes més baixes, 15 dies. Això ha fet que a dia d'avui ja s'hagin superat les xifres de producció de l'any passat.

El 2017, els boscos catalans van produir uns 10 kg de bolets per hectàrea. Enguany, en les primeres setmanes, ja s'han assolit els 30 kg, i si a la tardor les condicions meteorològiques favorables es mantenen, es podria arribar a la mitjana catalana, que és d'uns 60 kg per hectàrea i any.

Precaució a la muntanya

I amb aquestes bones collites, els Mossos i Protecció Civil alerten els boletaires de les condicions òptimes per anar al bosc:

 

Una temporada florida en quantitat i diversitat

Esperança Florit, enginyera forestal i micòloga, explica les condicions meteorològiques han ajudat que la producció de bolets vagi endavant.

"Aquestes condicions de pluja i humitat s'han de donar tot l'estiu. Aquest va ser el problema de l'any passat, que la sequera va ser molt forta durant l'estiu i encara que pogués ploure una mica a la tardor no va ser suficient per a la fructificació dels fongs. Aquest any hem tingut sort, no ha fet massa vent, que és dolent per als bolets, i la humitat que ha anat fent dia a dia hi ha ajudat.

Florit assegura que la producció és bona en quantitat i també en varietat.

"La temperatura baixa a la nit i això afavoreix sobretot el rovelló, que necessita 9 graus. Fins que no baixa fins a 9 no detecta que estem a la tardor i que li toca sortir. Els fredolics i les llenegues necessiten una temperatura més baixa i podrien sortir cap a finals d'octubre."

Si plou massa, tal com explica l'Esperança, el que pot passar és que surtin corcats per les larves de mosca, que fan la posta amb humitat màxima. I aquí és on calen les habilitats dels boletaires per buscar les millors zones.

La xarxa s'omple de cistells plens

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut