La pluja desborda el desert d'Atacama, el més àrid del món

Alberto AlcántaraActualitzat

Xile viu uns dies molt complicats per motius molt diferents: al sud del país s'estan cremant milers d'hectàrees en diversos incendis forestals, mentre que al nord la pluja està desbordant el desert d'Atacama, el més àrid del món. Per acabar-ho de complicar, dissabte a la tarda es va produir un sisme de magnitud 5 a la zona castigada per les inundacions.

Pluja

Mireu el vídeo que acompanya aquesta notícia i veureu dos exemples dels efectes de la pluja: el primer, de la zona de Pica, a la regió de Tarapacá. Un saltant d'uns 60 metres, que feia deu anys que estava completament eixut, es va omplir d'aigua de manera sobtada. El segon és una carretera a Chuquicamata, a la regió d'Antofagasta, totalment inundada, amb vehicles atrapats.

El Ministeri de l'Interior de Xile va declarar l'alerta vermella a les províncies veïnes d'El Loa i Antofagasta després de diversos dies de pluja intensa i tempestes elèctriques. S'han reportat sis víctimes mortals, carreteres tallades, danys en vivendes i ponts enfonsats.

Els torrents d'aigua que es van formar a Calama van obligar la minera estatal Codelco, la productora global de coure més gran, a parar les operacions a les mines de Chuquicamata i Ministro Hales.

Les característiques del sòl desèrtic fan que no absorbeixi l'aigua que cau, de manera que es veu obligada a córrer per la superfície. Segons la Direcció Meteorològica de Xile, abans dels incidents havien caigut uns 12 mm de pluja a Calama. És el doble de l'esperat per a tot un any en aquesta zona. Per diumenge s'esperen pluges d'entre 5 i 10 mm a les regions d' Arica-Parinacota, Tarapacá i Antofagasta.

La mateixa Direcció Meteorològica ha penjat al seu Instagram un gràfic amb totes les anomalies climàtiques registrades a l'Amèrica del Sud des de l'inici de 2019.

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut