Erupció del volcà Ubinas
Erupció del volcà Ubinas

La pluja de cendra del volcà Ubinas arriba a Bolívia

Alberto AlcántaraActualitzat

La pluja de cendra del volcà peruà Ubinas ha arribat a Bolívia, a l'entorn de la frontera. La columna eruptiva va assolir una alçada d'uns sis quilòmetres per sobre del cràter del volcà, i els vents han dirigit enormes núvols de cendra i gasos tòxics cap a la frontera boliviana. Una de les localitats afectades és Santiago de Machaca.

En el vídeo que acompanya aquesta notícia podeu sentir declaracions d'Estela Espejo, veïna de Santiago, que descriu la pudor de sulfur que se sent, i de l'alcalde de la població, Lizandro Condori, que explica que més de cent comunitats s'han vist afectades per la cendra, que també està provocant problemes als ulls als habitants.

Estat d'emergència al Perú

L'Ubinas va entrar en erupció el 19 de juliol, segons va informar l'Institut Geofísic del Perú ((IGP). L'IGP va recomanar elevar el nivell d'alerta volcànica de groc a taronja. Es va declarar l'estat d'emergència en dotze districtes i es van evacuar diverses poblacions.

L'Institut Nacional de Defensa Civil va informar que la cendra del volcà ha afectat gairebé 10.000 persones i que ha danyat sembrats i fonts d'aigua. El Ministeri de Salut va donar màscares a la població de les zones afectades i li va fer arribar 3.000 respiradors.

El volcà té una cota de 5.672 metres, i va mantenir un cicle eruptiu entre els anys 2013 i 2017, amb petites erupcions contínues a l'interior, que generaven gas i cendra. L'episodi actual és el més fort dels dos últims cicles, que es remunten al 2006.

Al sud del Perú hi ha una dotzena de volcans actius, que pertanyen a l'anometat anell de foc del Pacífic, una zona de gran activitat sísmica i volcànica.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut