La papallona bella i migradora atalanta ja és a casa nostra

Atura't, cerca un indret amb flors i observa el teu entorn

Nestor GomezActualitzat

Durant aquests últims dies milers d'exemplars de papallones atalanta (Vanessa atalanta) han creuat el Pirineu i han arribat a Catalunya procedent del centre i nord d'Europa. Si aneu a la muntanya, als parcs o als jardins fixeu-vos si entre les flors volen les atalantes.

La papallona Vanessa atalanta a Barcelona (Eva Gimeno)

L'atalanta és coneguda amb el nom de rei, per la seva mida i pels colors que dibuixen les ales. És una de les papallones més esteses pel món, coneguda per la seva bellesa i per les migracions de milers de quilòmetres que repeteix cada any cercant els indrets amb unes temperatures temperades per desenvolupar-se. Fugen del fred hivernal del nord d'Europa i de la calor estival dels països mediterranis.

Catalunya és parada intermèdia en el seu camí. En aquesta època viatgen cap al sud, cercant terres més càlides on passar l'hivern. En canvi, a la primavera, entre abril i maig, les tornem a veure en el seu camí cap al nord per trobar indrets amb temperatures més agradables. Una part d'aquestes papallones migratòries es queden a casa nostra durant l'hivern, unes altres viatgen cap a la resta de la península Ibèrica i, fins i tot, arriben a les Balears.

La papallona Vanessa atalanta a Arenys de Munt (Àfrica Llivina)

Més que un viatge és una travessia. Si ens posem en la pell de la papallona, les distàncies es magnifiquen fins a gairebé l'infinit. Si nosaltres triguem poques hores a arribar a Escandinàvia en avió o uns quants dies en el cas dels ocells. Des del put de vista de la papallona, triga setmanes a fer aquest gran desplaçament. S'estima que pot arribar a 15 km/h gràcies al seu poc pes, inferior a un gram, i a les grans ales que bat amb força per recórrer aquestes grans distàncies.

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut