La NOAA anuncia un hivern marcat pel fenomen climàtic de la Niña

La Niña pot accentuar la sequera a la conca mediterrània

Alberto AlcántaraActualitzat

El Centre de Predicció Climàtica de l'agència NOAA ha anunciat el desenvolupament del fenomen climàtic de la Niña, que marcarà aquests pròxims mesos per segon hivern consecutiu, amb una probabilitat del 87%.

 


La Niña és un fenomen causat per unes temperatures de la superfície del mar més fredes que la mitjana a l'oceà Pacífic central i oriental, prop de l'Equador, i que comporta altres canvis en la circulació atmosfèrica tropical: vents, pressió i precipitacions.

(NOAA)

Dos fenòmens oposats

La Niña és la fase freda de l'anomenat cicle ENSO (El Niño-Oscil·lació Sud), en oposició al fenomen del Niño, que dona nom a tot el cicle climàtic.

El cicle ENSO (Niña/Niño) (NOAA)

 

 

El passat mes de setembre, l'Organització Meteorològica Mundial ja va anunciar la possible aparició d'un episodi feble de la Niña.

 

 

La Niña pot comportar que s'accentuïn les sequeres actuals en algunes parts del món i s'incrementi el risc de fortes pluges i inundacions en altres. A més a més, l'escalfament global antropogènic amplifica aquest fenomen climàtic natural.

Es preveuen precipitacions inferiors al normal en moltes zones de l'Amèrica de Sud, cap al sud del paral·lel 30 ° S, i també anomalies de precipitació superiors al normal a nord. També són probables precipitacions inferiors al que és habitual en gran part de la costa mediterrània, la península aràbiga i l'Àsia central, així com a les zones meridionals d'Àfrica central i oriental.

S'espera que la Niña duri fins a principis de la primavera del 2022. L'hivern passat, la Niña es va manifestar amb una intensitat que no es veia des de feia més d'una dècada, i va durar fins a l'abril.
 

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
Anar al contingut