Salardú, febrer de 2015 (Jordi Peró)
Salardú, febrer de 2015 (Jordi Peró)

La nevada de la temporada dins i fora del Pirineu

Néstor GómezActualitzat

S'acosta una gran pertorbació molt activa que podria deixar més de 50 cm a punts del Pirineu i baixar cap a la Noguera, altiplà de la Segarra, punts de la Catalunya Central i prelitoral de Tarragona. Repetirem imatges com aquestes de Salardú del febrer de 2015?

Potser, no, però caura una bona. La manca de neu del Pirineu Oriental es pot veure recompensada per l'arribada del primer temporal de neu. Podrien caure uns 30 cm a Port del Comte, les muntanyes del nord de la Cerdanya, entre Perafita i Puigpedrós, i a les capçaleres del Ter i Freser.

La temporada de neu a Catalunya és fluixa fora dels dominis esquiables, amb gruixos clarament per sota dels habituals per aquestes dates, per sota del 50%. A la Vall d'Aran, Alta Ribagorça i Pallars Sobirà presenten els gruixos més importants del Pirineu català, entre 30 i 100 cm a cotes altes, valors situats per sota dels gruixos normals. És al Pirineu Oriental on el mantell és discontinu fins als cims al vessant sud i té una manca de neu superior al 70%, segons dades de les estacions nivometeorològiques de l'Institut Geològic i Cartogràfic de Catalunya.

Canvi radical del temps i tomb en l'aspecte del paisatge

Dissabte és el dia D. Una gran pertorbació molt activa, amb pressió atmosfèrica inferior a 990 hPa i amb -30 ºC a 5.300 metres, creuarà Catalunya. La neu començarà divendres a la tarda en àrees de muntanya de Lleida, en zones habituals. Ara bé, les hores àlgides començaran de matinada, amb una nevada abundosa a tot el Pirineu i Prepirineu de Lleida a cotes que baixarà cap als 500 metres. Cap al migdia, la nevada arribarà a tota la Cerdanya, gran part de l'Alt Urgell i Ripollès, bona part del Solsonès, nord del Berguedà i Montseny a cotes de 600 metres. Els núvols i les pluges es desplaçaran a partir del migdia cap a Girona, i la neu a la tarda es concentrarà més al Pirineu. Diumenge, la nevada persistirà al vessant nord del Pirineu de Lleida.

La sucosa nevada transformarà el Pirineu Oriental amb un bon mantell de neu. En funció del vent hi haurà o no redistribució de la neu i dels gruixos resultants. La neu també transformarà el paisatge del Prepirineu amb una neu que ja es trobava a faltar.

Anar al contingut