La NASA i l'ESA estudien a la plana d'Urgell els efectes del canvi climàtic als conreus

Científics d'arreu del món es desplacen a les comarques del Pla d'Urgell i l'Urgell per afinar els models de predicció meteorològica

Teresa Macià VilesActualitzat

Científics de la NASA, de l'Agència Espacial Europea i de diferents centres de recerca i universitats s'han instal·lat aquests dies en diferents zones del Pla d'Urgell per estudiar els efectes del canvi climàtic en la demanda d'aigua als conreus. Un dels objectius és poder predir millor quan plourà, per gestionar més bé els recursos per als cultius de regadiu.

Millorar els models de predicció meteorològica i fer front a la crisi climàtica

Saber si plourà la setmana que ve amb certesa és un dels objectius d'aquest projecte internacional. La campanya s'ha iniciat aquest any i durant aquest estiu, fins a finals de juliol, els investigadors prendran mesures de manera més intensa en les explotacions agrícoles de Linyola, Mollerussa i l'estany d'Ivars.

El model agrari de Ponent, protagonista d'un estudi mundial sobre predicció climàtica i gestió de l'aigua
Científics de tot el món treballant aquests dies a Mollerussa, Linyola, l'estany d'Ivars, Verdú i Bellpuig

Avions i sensors per recollir dades

La NASA, SAFIRE i l'ESA han sobrevolat la zona amb avions que tenen uns sensors instal·lats per mesurar la humitat superficial del sòl i la temperatura, ambdós necessaris per estimar el consum d'aigua dels conreus. Totes les dades recollides contribuiran a predir millor, per exemple, la formació de núvols en un indret o l'arribada de pluges i poder decidir millor el repartiment de l'aigua en els cultius. 

Controlar el consum d'aigua dels conreus

Un dels estudis el porten a terme investigadors de la universitat holandesa de Wageningen que mesuren amb un aparell fulla a fulla l'alfals d'un camp de Linyola que rega a manta. Volen saber quina quantitat d'aigua utilitza el conreu i d'aquesta, quanta se n'evapora i arriba a l'atmosfera. Aquesta investigació ha d'ajudar a millorar els models de predicció meteorològica per fer front als efectes de la crisi climàtica.

Com explica Jordi Vilà, cap del Departament de Metrologia de la Universitat de Wageningen, si els models climàtics de temps milloren podrem tenir una millor predicció de fenòmens extrems com pot ser una onada de calor o sequera. D'aquesta manera, afegeix Vilà, amb aquests models podem preveure si hi haurà sequera d'aquí dos o tres anys i això pot fer que hi hagi una millora a nivell de predicció de com utilitzar l'aigua, en quins moments, etc.

 

El Pla d'Urgell: una bona zona d'estudi

Els científics han escollit aquestes zones del Pla d'Urgell perquè són indrets semiàrids on hi ha una gran diversitat de cultius i sistemes de regadiu. Segons Joaquim Bellvert, investigador de l'IRTA, en el propers anys hi haurà "un augment de la temperatura, menys recursos hídrics i això afectarà les zones de clima mediterrani, zones de regadiu on hi ha molta agricultura de clima mediterrani".

Ús més eficient de l'aigua en l'agricultura

Un dels objectius també és fer prediccions més afinades, més precises que contribueixin a un ús més eficient de l'aigua de regadiu als cultius.  Ho explica Bellvert, que afegeix que "tenint aquesta informació podrà demanar més o menys quantitat d'aigua als embassaments i, per tant, aportar la quantitat òptima que necessita la comunitat de regants sense malgastar aigua".  

Des de França, Aaron Boone, investigador del Centre Nacional de la Recerca Meteorològica, explica que el porjecte tracta de crear escenaris climàtics que ens ajudin a canviar els recursos hídrics en el futur. Això implica moltes regions agrícoles. El canvi climàtic canviarà aquest escenari i és important estar preparat, afegeix Boone.

 

 

ARXIVAT A:
MeteorologiaCrisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut