El 50% de les espècies de les zones amb més biodiversitat podrien extingir-se abans de 2080 pel canvi climàtic

La Mediterrània és un àmbit "especialment vulnerable"
Redacció
Brasil, Espanya i Austràlia s'uneixen per revolucionar la monitorització de la biodiversitat a l'Amazones

Brasil, Espanya i Austràlia s'uneixen per revolucionar la monitorització de la biodiversitat a l'Amazones

L'organització ecologista WWF alerta que la meitat de les espècies de les zones naturals més riques en biodiversitat del planeta podrien extingir-se d'aquí al 2080 a conseqüència del canvi climàtic, segons un estudi fet al Centre Tyndall d'Investigació per al Canvi Climàtic de la Universitat d'Ànglia de l'Est i a la Universitat James Cook d'Austràlia.

L'informe analitza l'impacte del canvi climàtic en unes 80.000 espècies de plantes i animals de 35 regions ecològiques, les àrees naturals del planeta amb major biodiversitat, com ara l'Amazones, la sabana arbrada de Miombo, el sud-oest d'Austràlia o les Illes Galàpagos.

Dos escenaris

L'informe contempla diversos escenaris futurs. El més pessimista es correspon a un augment de la temperatura global de 4,5 graus centígrads, que provocaria l'extinció de la meitat de la biodiversitat d'aquestes regions.

Si s'aconseguís limitar l'augment de la temperatura global a 2 graus centígrads, el màxim que fixa l'Acord de París, l'extinció podria arribar al 30% de les espècies.

WWF alerta que l'àrea mediterrània és "especialment vulnerable", perquè les temperatures mitjanes més elevades i una disminució significativa de les precipitacions tindran "un efecte demolidor".

L'estudi afirma que, per fer front al canvi climàtic, les espècies necessiten moure's lliurement a noves localitzacions, però avisa que la majoria de les plantes, amfibis i rèptils no es poden moure prou ràpid per adaptar-se als canvis en el clima.

Per exemple, en el pitjor escenari, fins al 90% d'amfibis, el 86 % de les aus i el 80% de mamífers podrien extingir-se a la sabana arbrada del Miombo, a l'Àfrica meridional. També desapareixerien el 69% de les espècies de plantes de l'Amazones, el 89% dels amfibis del sud-oest d'Austràlia i el 60% de les espècies de Madagascar.

Altres espècies en perill segons l'informe són els orangutans, el lleopard de les neus, els tigres, els óssos polars o les tortugues marines.

L'ONG ha publicat aquest informe amb vistes a la celebració, el 24 de març, de l'anomenada 'Hora del Planeta'.