Floració del presseguer a Aitona

La màgia dels presseguers florits a Aitona, un bany de natura entre flors

El Baix Segre es vesteix de gala amb un mantell de flors que dona la benvinguda al turista

Néstor GómezActualitzat

El Baix Segre es transforma quan s'acaba el fred rigorós de l'hivern i l'ambient fa olor de primavera. Després d'un febrer fred, la floració del presseguer ha arribat amb retard, endinsant-se clarament en el mes de març.

Flor del presseguer a Aitona (Madga Montagut)

Si bé la campanya de la flor va començar el 26 de febrer, és ara quan arriba el moment important i àlgid de la floració. Una campanya que durarà fins a l'últim diumenge de març, dia 26. El reclam turístic ha estat molt important durant els últims deu anys i és una gran aposta per part de l'Ajuntament d'Aitona per revaloritzar i promoure els valors de la pagesia, la història i la cultura. Tot això dins amb un ampli catàleg d'activitats, rutes guiades i visites. La gran novetat d'aquest any és el nou web i aplicació de Fruiturisme.

Del cru hivern a la primavera avançada, 21 graus de diferència en 10 dies

Els alts i baixos de les temperatures durant aquest mes de març fan que el temps estigui del tot esbojarrat, amb una muntanya russa de les temperatures, que tant fa molt de fred com molta calor. El 2 de març passat, el fred va ser gèlid i de cru hivern a tot el país. Al Segrià, les temperatures matinals van caure per sota dels -4 ºC i en el cas de Seròs i Aitona el fred va enfonsar la temperatura fins a gairebé els -7 ºC. Un fred que va arribar quan els presseguers començaven a treure la flor. Va ser una nit molt llarga per a la pagesia, en què van activar el reg per aspersió per embolcallar la flor de gel per protegir-la del fred o amb cremadors produint fum per esmorteir el descens nocturn de les temperatures. Aquí teniu aquestes imatges facilitades per Magda Montagut.

Reg per aspersió per combatre les glaçades el 2 de març, Aitona (Madga Montagut)
Reg per aspersió per combatre les glaçades el 2 de març, Aitona (Madga Montagut)

Deu dies més tard d'aquest gran fred, les temperatures mínimes mostraven valors de primavera avançada amb 14 ºC. En només deu dies les mínimes han pujat 21 ºC. En el cas de les màximes, han passat dels 12 ºC del dia 2 als 27 ºC del 12 de març. Un despertar de la floració de cop.

Floració del presseguer a Aitona (Magda Montagut)
Floració del presseguer a Aitona (Jordi Recasens)

Una floració que s'avança cada cop més a causa de l'escalfament del planeta

L'escalfament del planeta també té efectes a casa nostra. A banda dels increments dels impactes negatius de les pluges torrencials i els temporals, la contínua pujada de les temperatures també afecta clarament el desenvolupament dels conreus. En el cas de la floració dels presseguers, en 10 anys s'ha avançat uns 15 dies, quan normalment el moment de màxima floració coincidia amb Sant Josep.

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut