La gran glacera d'Aletsch, en perill a causa del canvi climàtic

Actualitzat

La gran glacera d'Aletsch és una de les moltes glaceres en perill a causa del canvi climàtic. En aquest cas es tracta de la més gran de tota Europa: serpenteja al llarg de 23 km als Alps suïssos. Malgrat la seva grandària i majestuositat, aquest riu de gel pot desaparèixer al llarg de les pròximes dècades.

La glacera fa 900 metres de gruix en algun punt, però s'ha retirat uns 3 km des del 1870. El ritme de fusió s'està accelerant, igual que passa amb moltes altres glaceres de tot el món, des dels Andes fins a Alaska: el volum de gel que es perd a l'estiu és més gran que el que es recupera a l'hivern.  

Segons el Servei de Monitorització Mundial de Glaceres, les taxes de pèrdua de massa de principis del segle 21 no tenen precedents a escala global, almenys des que van començar els mesuraments en 1850.

La fusió del gel contribueix a l'augment del nivell del mar. Els pronòstics climàtics preveuen un augment d'entre 26 i 82 cm a finals del segle 21, després d'un augment registrat d'uns 20 cm des de 1900.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut