S'acosta un temporal dur de pluja, vent i mar a partir de dimarts

Si, finalment, la pertorbació se situa en la posició ara mateix prevista, es podrien superar els 200 l/m² en alguns punts

Francesc MauriActualitzat

Els models numèrics de predicció, els anomenats mapes globals de predicció, apunten a l'entrada al Mediterrani d'una potent depressió o borrasca que s'aprofundeix des de l'Atlàntic i, especialment, en arribar a la península Ibèrica aquesta pròxima setmana. El Servei Meteorològic de Catalunya ha activat un preavís per aquest motiu.

 


L'evolució de la temperatura en el nivell de 500 hPa, uns 5.500 metres d'altura, mostra com l'aire fred evoluciona i es despenja fins a arribar al Mediterrani.

 

L'aire fred en altura acabarà tenint reflex a la superfície, en forma de borrasca mediterrània, càlida i amb potent activitat per precipitar, que se situaria sobre les Balears. Aquest és el mapa de pressió en superfície i precipitació acumulada en 6 hores per a dimecres a les 00 hores UTC.

 

 

El model WRF avança per a dimarts la primera tongada generalitzada de pluja, que començaria de matinada per la façana litoral i prelitoral, i s'aniria fent més general durant la resta del dia. Els registres previstos ja es podrien situar en els 60 a 180 mm, amb valors puntualments superiors al voltant dels 200 mm.

 

 

Dimecres, les precipitacions més abundants continuarien, almenys durant la matinada, amb quantitats més rebaixades, d'entre 30 i 80 mm, amb possibles màxims superiors als 90 l/m².

 

 

En tot cas, cal esperar-se fins a les hores prèvies, ja que la posició exacta de la pertorbació determinarà la potència de les pluges i del temporal marítim, així com les hores d'arribada de la precipitació.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut