El govern ordena el confinament dels veïns de la conca del Ter aquesta nit

Els veïns que visquin en zones inundables han de pujar a plantes superiors o reallotjar-se, i la resta de ciutadans han de quedar-se a casa fins a nova ordre

Actualitzat

La Generalitat estableix el confinament en plantes superiors de la població que visqui en zones inundables de la conca del Ter la nit de dimecres a dijous i fins a nova ordre.

El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha dit que els ciutadans que no puguin sortir d'aquests edificis seran evacuats:

"Totes les persones que visquin en una zona inundable, que pugin a les primeres plantes. En el cas que no hi hagi plantes superiors, que es treballi perquè puguin sortir d'aquests habitatges."

Les persones que visquin en zones no inundables també han de quedar confinades, segons ha explicat Buch:

"La resta de persones que no estiguin en zones inundables han de quedar confinades tota la nit fins a nova ordre."

Per a qui no tingui mitjans per traslladar-se a plantes superiors o reallotjar-se, la Generalitat posa a disposició el telèfon d'informació 012, que estarà operatiu tota la nit.

La mesura afecta 26 municipis de l'àrea del Ter:

 

 

 

 

L'aigua sobrepassa el pantà de Susqueda

La causa que ha motivat l'aplicació d'aquests plans d'emergència és que l'embassament de Susqueda ja ha sobreeixit. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha explicat que, en les properes hores, 760 metres cúbics per segon provinents del pantà aniran a parar al Ter:

"Entre l'embassament de Sau i l'embassament de Susqueda hi ha la riera Major, que està incorporant aigua a l'embassament de Susqueda. En aquests moments, el pantà ja ha sobreeixit. Progressivament s'aniran incorporant al riu Ter fins a 760 metres cúbics per segon procedents d'aquesta sobreeixida. Ens situem en cabals que poden superar àmpliament els 1.000 o 1.100 metres cúbics per segon. Aquest és una xifra límit."

 

 

Tres barris de Girona, afectats

De les 26 localitats afectades per la mesura, la més gran és Girona. L'alcaldessa de la ciutat, Marta Madrenas, ha especificat que la mesura està dirigida sobretot als veïns que visquin en plantes baixes dels barris de Pedret, Pont Major i Sant Ponç:

 

 

En una roda de premsa aquest dimecres al vespre, el president de la Generalitat ha demanat a la ciutadania que, en aquestes últimes hores del pas de la borrasca Gloria, segueixi "totes les recomanacions dels serveis d'emergència".

 

Sense pla d'emergència per a l'Onyar

Buch ha explicat que, per ara, l'avís i el pla d'emergència es restringeixen als municipis del curs del Ter i no hi ha pla d'emergència previst per a l'Onyar, l'altre riu que passa per Girona i que en les darreres hores ha tingut risc de desbordament:

"Hi ha un altre riu de la conca del Ter que és molt important per la seva afectació urbana que és l'Onyar. En aquests moments està baixant baix, aproximadament a 100 metres cúbics per segon. Aquest cabal no ens fa pensar que haguem d'activar cap pla d'emergència sobre l'Onyar, per tant, sobre la ciutat de Girona."

 

El riu Llobregat, també afectat

El conseller d'Interior també ha demanat que, de manera preventiva, s'evitin els passos d'accés a la llera del riu Llobregat i qualsevol element que pugui causar imprudència davant d'una crescuda del riu.

 

Confinament a dos barris de Blanes

El dels veïns de la llera del Ter no ha estat el primer confinament d'aquest dimecres. Hores abans, l'Ajuntament de Blanes ha ordenat el confinament de la població dels dos barris més propers al riu Tordera, els Pins i la Plantera.

En les darreres hores, el riu ha augmentat molt el cabal i això ha fet que l'Ajuntament hagi demanat als veïns que no s'estiguin al carrer, tal com ha demanat l'alcalde, Àngel Canosa, en un missatge:

 

 

 

ARXIVAT A:
Temporal GloriaMeteorologia
Anar al contingut