Crisi climàtica

La comunitat filipina de Sitio Pariahan s'enfonsa al mar

La subsidència del terreny es veu agreujada pels efectes de l'escalfament global

Alberto AlcántaraActualitzat

Les emissions de gasos d'efecte hivernacle no s'aturen i fan témer per l'acceleració de l'escalfament del planeta. Un fenomen global, però que té conseqüències locals, i que se suma a altres problemes concrets, com passa a Sitio Pariahan, un petit poble de les Filipines que s'enfonsa al mar.

Enfonsament per subsidència

Sitio Pariahan és una petita comunitat situada en el que abans era una illa localitzada a uns 17 quilòmetres de Manila, a la província de Bulacan. Cada any, com altres zones del delta al nord de Manila, el poble s'enfonsa uns 4 centímetres a causa de la subsidència per l'ús excessiu de les aigües subterrànies. En l'actualitat, està completament negat.

 

 

És un problema comú en aquesta zona, segons expliquen els experts. L'explotació dels aqüífers per subministrar a vivendes, fàbriques i granges, té conseqüències nefastes. Quan la població extreu l'aigua de pous no regulats, el terreny s'enfonsa.

En el cas de Sitio Pariahan, la pràctica es fa del tot necessària: un pou profund és l'única font d'aigua, i els residents l'utilitzen per rentar-se, cuinar i, de vegades, fins i tot per beure.


L'escalfament global agreuja el problema

L'augment del nivell del mar provocat per l'escalfament global agreuja aquesta dinàmica d'enfonsament i posa en perill definitiu aquest indret, com passa a altres indrets d'Àsia. En moltes ocasions, les víctimes són comunitats molt pobres.

Un altre element en joc són els tifons. Més de 50 famílies van marxar l'any 2011, quan Sitio Pariahan va quedar molt tocat pel Nesat. Aquest sistema tropical va provocar grans onades que van destruir diverses cases i l'escola del poble. Ara, els nens triguen mitja hora a anar a l'escola, en vaixell.

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut