Cumulunimbus arcus descarregant vist des de Lleida (Albert Peruga)

La cara i la creu d'un episodi de tempestes amb aiguats, ventades i pedregades

Alberto AlcántaraActualitzat

L'episodi de precipitació del cap de setmana encara no s'ha acabat, però la part més intensa sí que ho ha fet. Entre dissabte i diumenge a primera hora s'han registrat quantitats importants de pluja en punts d'interior i fenòmens de temps violent, que han provocat algunes incidències i danys materials.

Cumulonimbus arcus descarregant vist des de Lleida (Albert Peruga)

Pluja i ventades

Comencem el balanç amb un mapa que representa alguns dels registres de pluja més destacats, acumulats entre dissabte i aquest diumenge a les 6 del matí. Amb un valor màxim de gairebé 110 mm a Boí, pluges d'entre 50 i 80 mm en punts del nord-oest del país, i d'entre 20 i 40 mm en punts de Ponent i la Catalunya Central. En molts casos, van ser quantitats caigudes en poca estona.

Pluja acumulada des de dissabte fins diumenge a les 6 del matí (Diverses fonts)

Tota aquesta pluja caiguda al Pirineu suma reserves als pantans i és la bona notícia de l'episodi, si descomptem els incidents que va provocar. El balanç, en canvi, és de pluja poc abundant, minsa o insignificant a la façana litoral, el prelitoral i bona part de les Terres de l'Ebre. En el cas del sud de Catalunya, la situació segueix sent preocupant.

Per altra banda, les tempestes van anar acompanyades de fortes ventades, que van causar danys materials en teulades i arbrat. A Alcarràs, han quedat destrossades les instal·lacions de l'antiga fàbrica Joyco.

 

Aquest és el mapa de cops de vent màxims registrats, que van quedar entre els 65 i els 95 km/h en punts de Ponent, el Pirineu i el Prepirineu.

Cops de vents registrats el dissabte 6 de juliol


Danys per les pedregades

A banda de les incidències esmentades abans, com esllavissades i talls de carretera, cal parlar de l'afectació de la calamarsa en alguns indrets agrícoles molt localitzats de Ponent.


A tall d'exemple, Quim Estadella ens envia aquesta altra fotografia de fruita malmesa per la pedra que va caure, en aquest cas a Torres de Segre.

Efectes de la calamarsa a Torres de Segre (Quim Estadella)

 

Podreu trobar més exemples de la fúria de les tempestes d'ahir a la secció de participacions del portal del temps, en format fotografia o vídeo.

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut