Consells per protegir-se de la calor i com reacciona el nostre cos davant temperatures extremes

Estem davant de dies de calor extrema i cal estar preparat i alerta per no tenir problemes de salut
Néstor Gómez Actualitzat

La calor o les temperatures molt altes provoquen una reacció en el nostre cos, amb una pèrdua de líquids i de sals minerals a través de la suor, sigui o no visible. La calor excessiva ens pot provocar: esgotament, deshidratació, cop de calor, rampes i erupcions cutànies.

Les temperatures molt càlides posen en risc la nostra salut. Cada cop més, la calor s'avança cap a la primavera i s'allarga cap a la tardor; és una de les conseqüències de l'escalfament del planeta, i tot indica que anirà a més durant les pròximes dècades. A més, tenim més pics de calor intensos i sufocants. Davant d'aquesta situació, molta precaució i protecció, tant si sou a casa com al carrer.

  • Si sou a casa, abaixeu les persianes perquè no entri el sol directament, obriu les finestres durant la nit, estigueu-vos en la zona de la casa més fresca, utilitzeu algun aparell per refrescar-vos; una dutxa és una bona solució.
  • Si sou al carrer, camineu per l'ombra, porteu barret i roba lleugera, porteu una bossa amb una mica d'aigua. Si feu esport, eviteu les hores del migdia i reduïu les activitats intenses.
  • Si sou al cotxe, eviteu viatjar durant les hores de més calor, no deixeu mai els nens, ni persones vulnerables ni els animals de companyia amb les finestres tancades. Compte amb el canvi sobtat de temperatura a l'hora d'entrar i sortir del cotxe.

En tots els casos, beveu amb freqüència i mengeu aliments amb molts líquids, com fruita. Presteu una atenció especial als nadons i als familiars, veïns i amics d'edat avançada que visquin sols.

Com regula la temperatura el nostre cos?

Quan fa calor, el cos reacciona amb dos mecanismes: evaporant aigua a través de la suor i vasodilatant les venes superficials. En dies o moments de calor, el cos obre els porus i per evaporació es produeix el refredament que necessita per mantenir la temperatura constant a 37 ºC. En aquesta evaporació perdem aigua i sals minerals, que s'hauran de compensar amb begudes o menjars.

Ara bé, quan la calor és prolongada, l'evaporació s'alenteix i fa que el cos s'escalfi. També, durant les hores de màxima calor, si el cos comença a estar deshidratat, pot reaccionar de manera inversa, és a dir, tancant tot els porus per no perdre més líquids i es produeix una pujada forta de la temperatura interna que pot desembocar en un cop de calor, amb una temperatura interna del cos d'uns 40 ºC. Per arribar a aquesta temperatura interna no només és important la temperatura de l'aire: és com el nostre cos reacciona a aquesta calor de l'aire, ja que depèn de l'esforç que fem en aquell moment, de si ens mediquem, entre altres factors. Amb el cop de calor la pell està molt seca i vermella i si no solucionem aquesta situació molt ràpidament podem entrar en coma i morir.

 

NOTÍCIES RELACIONADES