La borrasca Elsa deixa quatre morts al nord-oest de la península Ibèrica

Els registres de pluja han arribat fins a gairebé 290 mm en 24 hores

Alberto AlcántaraActualitzat
La gran borrasca atlàntica Elsa està provocant estralls a la península Ibèrica. Vents huracanats i pluges molt abundants que han provocat inundacions. Hi ha quatre morts, dos a Espanya i dos a Portugal, pels efectes de la tempesta.

Una de les víctimes mortals va quedar atrapada per un mur que va caure a Santiago de Compostel·la. A la població asturiana d'Aller, un home va morir quan va quedar sepultat per un despreniment de terra i roques.

L'Agència Estatal de Meteorologia AEMET) manté activat un avís especial per fenòmens adversos:

Ventades i pluja torrencial

El temporal fa dies que provoca vents fort i deixa registres de pluja excepcionals. Com a exemples: 286 mm al port d'El Pico (Àvila), 158 mm a Garganta de la Olla (Càceres) o 135 mm a Navasfrías (Salamanca). Totes aquestes dades són pluja acumulada en 24 hores aquest dijous, segons les observacions de l'AEMET. En el que portem de divendres ja havien caigut 82 mm a Panticosa (Osca) o 68 a Grazalema (Cadis).

Aquest és el mapa que dibuixa l'anàlisi isobàrica d'aquesta matinada, on es veu l'abast de la pertorbació.


En el mapa podeu veure el fort gradient de pressió a la península Ibèrica, que implica ventades fortes. Aquest matí, el vent més fort ha bufat a Cerler (Osca), amb un cop de 168 km/h. A Valdezcaray (La Rioja), el cop màxim ha estat de 153 km/h.

Inundacions a Galícia

La pertorbació ha provocat inundacions a la província d'Ourense. En aquest vídeo podeu veure un vol des de l'embassament de Velle, al riu Miño, que està al límit de la seva capacitat, i del curs del riu, amb zones on ha sortit de llera. Zones habitades, indústries i terrenys de cultiu estan completament inundats.

 

Inundacions a Cantàbria

Una de les poblacions més afectades pel temporal ha estat Reinosa, on van caure 86 mm en 24 hores aquest dijous. Es van desbordar el riu Ebre i l'Híjar. A Alto Campoo van caure 104 mm en 24 hores. A la gran quantitat d'aigua s'hi afegeix el desgel per la pujada de la temperatura.

 


Inundacions a Andalusia

A Andalusia, el pas de l'Elsa també ha provocat múltiples danys, sobretot a l'oest de la comunitat. A Nerva, a la província de Huelva, es va desbordar un torrent i l'aigua va arribar a un metre i mig d'alçada. La Guàrdia Civil va haver de rescatar diverses persones que havien quedat atrapades a dins del seu cotxe.


Entre els registres més destacats, els 105 mm d'El Campillo (Huelva) acumulats dijous. Entre dijous i divendres en porten 153. També van caure 124 mm a La Puebla de los Infantes (Sevilla) en 24 hores, segons l'AEMET. 

Aquest mapa mostra la pluja prevista per a divendres.

 

 

ARXIVAT A:
Inundacions
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut