Juliol de rècord, el mes més càlid mai registrat

La Terra té febre i el termòmetre no deixar de pujar i pujar

Néstor GómezActualitzat

Un cop més, i sempre per la banda càlida, la temperatura mitjana del planeta de juliol ha trencat un doble rècord: és el juliol més càlid i, a la vegada, el mes més càlid registrat mai al món. Tot apunta que aquest 2019 se situarà entre els 4 o 5 anys més càlids des que hi ha registres.

Ja ens podem acostumar a parlar d'onades de calor fora dels llocs habituals, que fa anys s'associaven al sud d'Espanya i als països mediterranis. Amb l'escalfament del planeta, les onades de calor seran més freqüents i extenses a Europa i, a mesura que les emissions de gasos d'efecte hivernacle creades per l'home continuin augmentant, les temperatures extremes de calor aniran a més. Actualment, els nivells de CO2 se situen al voltant de 415 parts per milió, la concentració més alta dels últims 3 milions d'anys.

Un altre mes amb temperatures excepcionals

Cada mes d'aquest 2019 s'ha situat entre els quatre més càlids, i el juny del 2019 va pujar al primer lloc de la llista, perquè va ser el juny més càlid des que hi ha registres. I ara, el juliol, també s'ha mostrat excepcional, amb dos rècords batuts: el juliol més càlid i, a la vegada, el mes més càlid registrat mai al món.

El juliol sol ser el mes més càlid de l'any al planeta per efecte de les grans masses terrestres que hi ha a l'hemisferi nord, que s'escalfen amb molta més rapidesa que el refredament dels oceans de l'hemisferi sud. Però, l'escalfament del planeta no només ataca el mesos càlids, sinó que és una cosa general de tots els mesos de l'any. Una pujada de les temperatures que és evident en les temperatures de mes rere mes dels últims 40 anys, que us mostrem en el vídeo.

Al juliol, 1,2 ºC per sobre de la mitjana

No sembla gaire, aquesta xifra; la temperatura del planeta és com la de les persones. Poques dècimes de febre fan decaure una persona i, també passa el mateix amb el planeta. Si us ha semblat que el juliol ha estat tòrrid, amb 1,2 ºC per sobre del que és normal, penseu que queda curt si ho comparem amb l'objectiu de temperatura de l'acord de París, que se situava a quedar-se per sota dels dos graus per sobre dels nivells preindustrials amb l'objectiu de limitar-ho a només 1,5 ºC. Tot i així, aquest juliol ha quedat curt. Ja podem fer-nos una idea del que tindrem durant les pròximes dècades.

Les onades de calor a Europa i les grans calorades que hi ha hagut a l'Àrtic, amb una fosa de gel alarmant, han contribuït enormement a disparar la temperatura cap amunt i fer que el juliol sigui el més càlid des que hi ha registres, segons dades del programa europeu Copèrnic.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut