Itàlia, terra de terratrèmols i volcans

La península italiana es troba en zona de contacte entre dues plaques tectòniques: l'Africana i l'Euroasiàtica

Néstor GómezActualitzat

A Itàlia es troben els volcans més actius i es donen els terratrèmols més intensos d'Europa. La raó la trobem en l'origen de la formació de la península itàlica, dels Alps i dels Balcans.

L'escorça terrestre està formada per diferents plaques, com peces d'un puzle encaixades que suren sobre el magma. No són estàtiques, sinó que tenen un moviment molt lent. La distribució actual dels continents i els oceans ha trigat milions d'anys a formar-se. Les zones de contacte entre aquestes plaques són les àrees on se situen els volcans i, per fricció, els terratrèmols més actius. Si a escala planetària trobem el "cinturó de foc", que envolta tot el Pacífic, com la zona més activa de volcans i terratrèmols del planeta, a Europa la zona més activa se situa a la península Itàlica.

La microplaca Adriàtica o Apuliana ha donat origen als Apenins, als Alps i al mar Adriàtic, i està en lent i constant moviment. Volcans com l'Etna i el Vesuvi s'han format a partir de les petites escletxes per on s'escapa la lava del contacte entre les dues plaques. L'acumulació d'energia i tensió per la fricció que exerceix la microplaca Adriàtica contra la placa Euroasiàtica, que empeny cap al nord, s'allibera en sacsejades que donen lloc als terratrèmols.

Aquí teniu el mapa de terratrèmols a Itàlia entre l'any 1000 i 2006 de magnitud superior a 5. S'hi observa com els sismes es donen en indrets ja afectats en el passat. Des de l'any 1900 hi ha hagut més de 30 terratrèmols per sobre de 5,8. El més fort ha estat el terratrèmol de 1908, de magnitud 7,2, que va destruir Messina i Reggio Calabria.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut