El Iota es troba al Salvador i ha deixat almenys 8 morts a Centreamèrica

El superhuracà Iota perd la categoria de tempesta tropical després de deixar un rastre de destrucció a Centreamèrica

Néstor GómezActualitzat

Després de travessar Nicaragua i Hondures, el Iota es troba al Salvador degradat a depressió tropical. S'espera que aquesta tarda abandoni terra i entri a l'oceà Pacífic, on desapareixerà del tot.

Rere seu deixa un panorama desolador de destrucció i de víctimes encara del tot provisional. Ben segur que els propers dies, tan aviat com les telecomunicacions es restableixin, es podrà veure la magnitud de l'impacte de l'huracà Iota, que va arribar amb categoria 4 a la costa nord de Nicaragua.

 

Al Salvador, el temporal ha provocat la mort d'un motorista en el departament de San Miguel per la caiguda d'una branca d'un arbre arrencada pel fort vent. Tot i que el temporal es troba en clara disminució, les autoritats han advertit la població de desbordaments de rius i despreniments, i han evacuat més de 800 persones, que han estat acollides en albergs de tot el país.

A Nicaragua, la vicepresidenta del govern, Rosaria Murillo, ha confirmat la mort de sis persones, dues de les quals menors d'edat, quan intentaven creuar un riu, i gairebé uns 63.000 evacuats allotjats en 638 refugis de tot el país. Segons mitjans de comunicació local, la xifra de víctimes pujarà durant els propers dies perquè fins a 30 persones podrien haver mort com a conseqüència d'una gran esllavissada de terra en el massís de Peñas Blancas, en el departament de Matagalpa.

A Hondures, el Iota va arribar convertit en tempesta tropical i, fins ara, només ha provocat la mort d'un menor.

El Iota ha afectat severament la infraestructura productiva, els centres de salut, les escoles i, lògicament, tot el sector turístic, una de les principals fonts d'ingressos per a moltes comunitats. Encara queda molt per avaluar com és l'impacte que ha tingut l'huracà sobre les comunitats indígenes de Centreamèrica.

L'huracà Eta va tocar terra a la mateixa zona, amb categoria 4, a principis de novembre abans de passar a una tempesta tropical, i va provocar inundacions generalitzades i esllavissades de terra que van deixar 200 persones mortes.

ARXIVAT A:
Meteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut