Invertir en el planeta: calen 80 bilions d'euros en 15 anys per salvar-lo

Els diners hi són, però falten projectes, segons explica el director de la Xarxa de Centres Financers per a la Sostenibilitat de l'ONU, Stephen Nolan, a TV3

Maria Fernández NogueraActualitzat

Per complir els Acords de París contra el canvi climàtic, caldria mobilitzar 80 bilions d'euros en els propers 15 anys. Ho explica en una entrevista a TV3 el director de la Xarxa de Centres Financers per a la Sostenibilitat de les Nacions Unides, Stephen Nolan. Els diners hi són però el problema, argumenta, és que no hi ha projectes sostenibles en els quals invertir.

"No hi ha una falta de capital per invertir en sostenibilitat. El que hi ha ara mateix és una falta de projectes"

 


Els bons verds, només un 0,01% del deute emès a tot el món

Ja fa anys que empreses i institucions emeten bons verds, que serveixen per finançar projectes sostenibles. Però suposen una part insignificant del deute que s'emet al món: només un 0,01%. El primer bo verd el va emetre el Banc Europeu d'Inversions el 2007, per valor de 600 milions d'euros. Des d'aleshores, la quantitat ha augmentat considerablement. En els últims cinc anys, les emissions s'han multiplicat per cinc. I el 2018 van arribar als 148.000 milions d'euros a tot el món.

Precisament amb l'objectiu d'augmentar les inversions en projectes sostenibles, la Unió Europea està ultimant una directiva per fer que les empreses siguin més transparents sobre la contaminació de les seves activitats.

 

La factura ambiental de Puma: 450 milions d'euros

Entre les poques companyies que han quantificat el cost ambiental de les seves activitats hi ha el fabricant alemany de roba esportiva Puma. L'empresa calcula que la contaminació causada per les seves activitats generen un impacte negatiu de 450 milions d'euros al planeta Terra cada any. Per calcular-ho, hi inclouen la contaminació de l'aigua i de l'aire, les emissions de carbó, l'ús de la terra i la generació d'escombraries.

"Mesurant aquestes xifres l'empresa pot saber quins productes, serveis o solucions pot desenvolupar per assegurar-se que minimitza l'impacte en el medi ambient i la societat. I d'altra banda, els inversors, per exemple els gestors del teu pla de pensions, poden preguntar a les empreses quin és el seu impacte i com poden garantir que el minimitzen."

I és que el canvi climàtic no només afecta la salut de les persones, sinó també la de l'economia:

"Ara estem veient tempestes que abans passaven cada mil anys, i ara, cada pocs anys, de manera que hi ha un gran risc pel que fa al canvi climàtic i les assegurances. Només el 2017, es van registrar pèrdues de gairebé 300.000 milions d'euros relacionades amb el canvi climàtic i el sector de les assegurances. Això és molt significatiu."

I quin és el risc de no invertir en iniciatives que frenin el canvi climàtic?

"El risc és enorme. Si no abordem el canvi climàtic, no tindrem negocis en els quals invertir."

 

Barcelona, membre de la Xarxa de Centres Financers per a la Sostenibilitat

La Xarxa de Centres Financers per a la Sostenibilitat de les Nacions Unides té l'objectiu de fomentar les finances verdes. En formen part diverses entitats d'arreu del món i, entre elles, també el Barcelona Centre Financer Europeu, format per bancs, empreses, la Borsa de Barcelona i altres institucions econòmiques.

Aquesta setmana, Stephen Nolan ha estat a la capital catalana per assistir a la presentació oficial del Barcelona Centre Financer Europeu com a membre de la xarxa de les Nacions Unides. A més, el director de la xarxa de centres financers també ha fet una conferència sobre el canvi climàtic en el marc del cicle Re-city, impulsat per la Fundació Catalunya Europa i el BBVA.

ARXIVAT A:
Medi ambient
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut