Tarda de ruixats intensos, imatge d'arxiu (Ramon Calvet)

INUNCAT, activat en fase d'alerta: on i quan plourà

Tarda de ruixats intensos amb calamarsades i pedregades

Néstor GómezActualitzat

De protegir-nos del sol i de la calor tan extrema del cap de setmana, hem passat a protegir-nos de la pluja i dels ruixats intensos.

Protecció ha activat el pla INUNCAT en fase d'alerta davant les pluges fortes que s'esperen al llarg de les pròximes hores, 20 mm en només 30 minuts, i acompanyades de calamarsa. Una tarda complicada amb ruixats intensos a qualsevol punt del país tret del Pirineu més occidental i el pla de Lleida. Les precipitacions més intenses s'esperen al Camp de Tarragona, al Baix Ebre i al Montsià, tal com mostra el mapa d'avisos emesos per Meteocat.

 

Mireu com evolucionaran les pluges durant les pròximes hores. Veureu les taques de pluges més intenses, de color rosat, cap a les comarques tarragonines.

Aquí teniu el mapa dinàmic de dades registrades d'avui. Si pitgeu sobre la pestanya de pluja, podreu ampliar la zona desitjada per saber les dades de pluja caiguda.

Per què després de la gran calorada s'esperen ruixats intensos?

Si l'aire fred a les capes mitjanes de l'atmosfera ja permet el creixement de les nuvolades, l'excés d'energia que hem rebut de sol i de calor que hem rebut durant les darreres jornades, s'ha acumulat sobre la superfície terrestre i aquàtica a casa nostra i permet que els núvols es trobin unes condicions ideals per formar grans cumulonimbus.

No cal esperar a la tarda, a rebre la calor del dia, per desenvolupar els núvols. Amb l'arribada de l'aire fred hi ha múltiples passadissos verticals perquè els núvols creixin fins als 12.000 metres d'altura i descarreguin ruixats intensos, acompanyats de tempesta i de calamarsa o pedra.

Aquí teniu un petit recull de les pluges del matí

 

 

 

 

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut