Imatges de núvols noctilucents, un núvols molt estranys de veure brillen de nit a Catalunya

Estigueu atents durant les properes nits i albades per capturar noves imatges

Actualitzat

Durant les darreres nits, un cop el sol s'ha post s'han vist uns núvols molt estranys de color blavós sobre el cel de Catalunya. Són els anomenats núvols noctilucents o núvols mesosfèrics polars. Uns núvols que se solen veure a altes latituds, a l'entorn del cercle polar àrtic, entre els 50 i els 65 graus de latitud, i que les darreres nits s'han observat a ciutats com París, Berlín, Sevilla i a casa nostra, on se'ls ha pogut fotografiar des de Prades, Igualada, la Llacuna o Cardona, entre d'altres poblacions.

Núvol noctilucent des de Cardona (Montserrat Canal)

Què són realment els núvols noctilucents?

Són els núvols més alts que trobem a la Terra, molt més enllà de la troposfera, on se situen tots els núvols coneguts i els fenòmens meteorològics. Aquests es troben entre els 75 i 85 km d'altura. En aquelles alçades, la densitat de l'aire és molt baixa i la humitat gairebé és inexistent, amb una temperatura de l'aire que ronda els -120 ºC. Aquesta ínfima humitat cristal·litza al voltant de meteoroides desintegrats, fragments petitíssims despresos de cometes i d'asteroides, i és així com es forma aquest tipus de tel al cel. Són uns núvols estacionals, és a dir, durant les curtes nits de l'estiu, quan el vapor d'aigua s'eleva cap a l'espai, els mesos de màxima insolació, entre el maig i l'agost, sobretot al juny.

Com podem veure aquesta mena de núvol?

Per observar aquests núvols hem d'esperar que s'amagui el sol o llevar-nos ben d'hora, a trenc d'alba. Espereu 30 minuts i mireu cap a l'oest després de la posta o cap a l'est abans de la sortida del sol, quan el sol es troba entre 6 i 16º sota l'horitzó. Si hi són, els identificareu ràpidament com un tel de color blanc blavós. Els podreu veure com a màxim fins a dues hores després de la posta del sol, quan el sol només i·lumina la part més alta de l'atmosfera. D'aquí ve que brillin quan el cel s'enfosqueix. Eviteu nits il·luminades per la lluna plena o amb contaminació lúmínica. Si els observeu, ens podeu enviar les vostres fotografies al portal del temps o, si les envieu per les xarxes socials, afegiu-hi @ElTempsTV3 o #ElTempsTV3

Uns núvols molt poc freqüents

És més difícil veure aquest tipus de núvols a casa nostra que anar de vacances a Escandinàvia a l'hivern a veure aurores boreals. La darrera vegada que se'n van observar amb claredat va ser el 16 de juny del 2019. Spaceweather.com va anunciar el 28 de maig que aquest 2021 seria un dels millors anys per observar aquests núvols des del 2007, segons mostraven les dades obtingudes pels satèl·lits de la NASA. I és en aquesta època de l'any, fins a mitjans de juliol, quan els núvols noctilucents estan més estesos.

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut