Imatges contrastades de Nova Delhi, amb contaminació i sense

Gemma PuigActualitzat

Les imatges de Nova Delhi mostren l'abans i el després dels efectes de la contaminació atmosfèrica. Al novembre, la qualitat de l'aire de la capital de l'Índia arriba a nivells perillosos per a la salut. La situació s'agreuja a causa de l'augment de les partícules en suspensió perquè els pagesos cremen el rostoll, als afores de Nova Delhi, per adobar les terres.

A mesura que els contaminants atmosfèrics s'acosten a terra, a Nova Delhi els nivells de PM 2.5 --partícules tan diminutes que poden entrar als pulmons i a la circulació sanguínia-- sovint registren valors 30 vegades per sobre del límit segur.

A l'Índia, la contaminació mata cada any més d'un milió de persones, centenars de milers de les quals són nens. Els nens respiren més ràpidament que els adults, i això fa que agafin el doble d'aire contaminat. Nova Delhi té l'aire de pitjor qualitat d'entre totes les ciutats importants del planeta, segons l'Organització Mundial de la Salut.

Els nens, les persones grans i les que tenen malalties respiratòries, com l'asma, pateixen els afectes de l'aire contaminant de Nova Delhi, que no se'n va fins a finals de febrer.

Segons un cirurgià pulmonar de Nova Delhi, "els efectes de l'aire que respira el primer dia de vida un nen que ha nascut aquí equivalen a fumar de 20 a 25 cigarrets".

Durant anys, el cirurgià ha fet una campanya incansable per conscienciar sobre els perills de la contaminació atmosfèrica, que l'OMS va comparar fa un mes amb l'epidèmia de tabac. Hi ha molts pacients amb "pulmons negres" sense ser fumadors i adolescents que tenen taques negres als pulmons.

Poc efecte tenen els esforços oficials i les mesures d'emergència que es prenen quan els nivells de contaminació són molt alts, com l'aturada de les activitats de construcció, la reducció del trànsit i la prohibició dels generadors dièsel.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut