Hi haurà temperatures rècord en els propers 5 anys: l'escalfament global no té aturador

Almenys un dels propers cinc anys serà el més càlid mai registrat al planeta, segons l'OMM

Redacció méteoActualitzat

L'actualització climàtica per al període 2023-2027, feta per l'Organització Meteorològica Mundial (OMM), és ben categòrica amb l'escalfament del planeta: és probable, en un 66%, que la temperatura anual de la superfície terrestre superi els 1,5 ºC respecte dels valors preindustrials. Una xifra que és, i era, la referència per assolir, i no superar, a finals de segle amb l'Acord de París.

Els darrers vuit anys han estat els vuit més càlids mai registrats, una tendència que es mantindrà durant els propers anys. De fet, es pot afirmar amb gairebé total seguretat, amb una probabilitat del 98%, que almenys un dels propers cinc anys serà el més càlid mai registrat i que el conjunt del lustre serà el més càlid. Recordem que la temperatura global del 2022 va ser 1,2 ºC superior als nivells preindustrials, segons el Servei de Canvi Climàtic Copernicus.

Petteri Taalas, secretari general de l'OMM, explica les causes d'aquest increment tan gran de les temperatures:

Les temperatures globals es dirigeixen cap a un territori inexplorat per la combinació del canvi climàtic induït per l'home i l'escalfament induït pel fenomen climàtic del Niño.

Miratge per calor intensa, imatge d'arxiu (Emili Vilamala)

Una situació que Petteri Taalas qualifica de repercussió de gran abast per a la salut, la seguretat alimentària, la gestió de l'aigua i el medi ambient. Leon Hermanson, doctor i científic expert de l'Oficina Meteorològica del Regne Unit (Met Office), defineix l'evolució de les temperatures de manera molt clara:

Cada cop més, estarem més allunyats del clima a què estem acostumats.

De fet, si bé durant els darrers tres anys hem tingut el fenomen la Niña, període de temps en el qual es produeix un refredament i la temperatura global del planeta no ha parat de pujar, cal esperar amb la finalització de la Niña, aquest març del 2023, que es desenvolupi un Niño. Un fenomen, el Niño, que produirà un augment de la temperatura global l'any posterior al seu desenvolupament, és a dir, el 2024.

El llindar de temperatura al planeta previst entre el 2023 i el 2027 serà superior a la mitjana dels anys 1850-1900 en un rang d'1,1 i 1,8 ºC. I amb molt alta probabilitat s'espera que almenys un dels propers cinc anys superi el rècord de temperatura establert el 2016, quan el Niño va ser excepcionalment fort i la temperatura del planeta va ser de 18,1 ºC.

Temps de calor intensa a París, imatge d'arxiu

Pel que fa a les precipitacions entre el 2013 i el 2027, en comparació amb el període 1991-2020, s'aprecia un augment de les pluges al Sahel, el nord d'Europa, Alaska i el nord de Sibèria, mentre que hi hauria una disminució de les precipitacions a l'Amazones i a parts d'Austràlia. A la vegada, més escalfament implicarà una acidificació dels oceans, un increment de la fusió de gel marí i de les glaceres, una pujada del nivell del mar i uns fenòmens meteorològics més extrems.

ARXIVAT A:
Crisi climàticaMeteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut