Imatge de llar (Jill Wellington - Pixabay)

Guia per preparar casa nostra pel fred d'hivern

Si fas el canvi d'armari per adaptar-te al fred, adapta també casa teva

Néstor GómezActualitzat

Ara que el fred ja és aquí, potser trobareu que a casa hi fa fred i heu encès la calefacció. Aquí teniu una petita guia per fer casa vostra més confortable, amb trucs i consells perquè el fred no entri a casa amb facilitat.

Una manera de veure si el fred entra a casa és tocant les parets i les finestres. Si són molt fredes, aquí hi teniu una font de fred molt important, que serà difícil de combatre sense inversió. Si les cases són velles, amb una baixa eficiència energètica, segur que a casa vas vestit com les cebes, per capes.

La temperatura a casa hauria de ser d'uns 20 ºC i digues adeu a anar amb màniga curta i prou, durant els mesos freds, ni pensar-hi! Hauríem de fer tres "canvis d'armari": per sortir al carrer, per ser dins de casa i per adaptar casa nostra al fred. Penseu que reduir un grau la calefacció suposa un estalvi d'energia del 8%. Temperatura ideal, segons l'Institut Català de l'Energia:

  • Durant el dia, la temperatura de confort es mou entre els 19 i els 21 ºC.
  • Durant la nit, podem abaixar la calefacció a uns 15 ºC.

Consells per aconseguir el màxim confort a casa amb la mínima despesa

- Llum solar i persianes: Aprofiteu al màxim el sol, que entri de bat a bat. És la manera d'escalfar més natural i econòmica. Cal jugar amb les persianes a la cerca del sol. Cal tenir les persianes aixecades quan toqui el sol directe a qualsevol habitació. Persianes avall quan el sol marxa de l'habitació i totes avall quan es pon el sol, perquè la fredor del vespre no entri a casa. La persiana ens ajudarà a fer d'aïllant.

- Ventilació: Cal que la casa respiri, s'oxigeni, i cal evitar concentracions de CO2. Si durant l'estiu és convenient ventilar a primera hora del matí, que és quan més fresca fa. A l'hivern ens podem esperar al migdia, quan les temperatures són més altes. D'aquesta manera, la pèrdua de calor de la casa és menor. Només calen 10 minuts per tenir una casa ben ventilada, no cal més temps.

- Finestres: Reviseu els tancaments de les finestres. Cal que us fixeu, sobretot un dia que faci una mica de vent, en els marcs de les finestres, cal evitar que hi entri l'aire. Observeu l'estat dels borlets i canvieu-los, si cal. Les cortines tenen un paper fonamental, sobretot si són gruixudes i llargues fins al terra. Les cortines permeten que el fred que radia la finestra es quedi concentrat a l'espai d'aire entre la finestra i la cortina i no arribi a la resta de l'habitació o menjador.

Eveling Salazar (Unsplash)

- Portes: No heu notat mai, si esteu asseguts a prop d'una porta tancada, que pel terra hi corre el fred? Hi ha dues portes clau per evitar el fred: la de la cuina, que sempre té ventilació per evitar l'acumulació de gas, i la del carrer. A totes dues portes i, fins i tot, a la porta que dona accés al balcó, al pati o a la terrassa, caldria posar-hi uns rivets sota les portes per evitar l'entrada de l'aire.

- Parets: És més freda una habitació o menjador minimalista amb parets nues que les parets amb llibreries, prestatges o mobles. Tots aquests elements serveixen d'aïllant per a la transmissió del fred de la paret cap a l'aire.

- Terra: De ben segur que algun dia quan us heu llevat i, en posar el peu a terra, no heu trobat la sabatilla, heu notat la temperatura freda del terra de casa. El terra més càlid és el parquet, mentre que les rajoles són un terra fred. Una solució per no notar el fred del terra són les catifes, que normalment tenim posades a l'hivern i tretes a l'estiu.

Trang Nguyen (Unsplash)

Si coneixeu trucs o altres consells per tenir una mica més de caliu a casa, ens els podeu comentar a través de les xarxes socials amb l'etiqueta #ElTempsTV3 o @ElTempsTV3

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Jo també actuo pel climaCrisi climàticaMeteorologia
Anar al contingut