Guia i agenda astronòmica de l'estiu

Els matins s'escurcen i les tardes s'allarguen

Néstor GómezActualitzat

L'estiu ja és aquí. Des de les 6.24 hores de la matinada som oficialment a l'estiu astronòmic. És indubtable que amb les temperatures tan càlides que hem tingut i tenim fa setmanes, la il·lusió que sempre comporta entrar a l'estiu enguany ha quedat diluïda.

L'estiu arrenca amb el solstici, el dia en què el sol és més vertical sobre els nostres caps al migdia, el dia en el qual al tròpic de Càncer el Sol sobre les persones no projecta cap ombra i el dia en què es marca el cercle polar àrtic, latitud més baixa de l'hemisferi nord on el sol no es pon. Més informació amb Què és el solstici? i Les dades curioses del solstici d'estiu.

L'estació de l'estiu astronòmic és la més llarga de l'any amb una durada de 93 dies i 15 hores, per entrar el 22 de setembre a la tardor. Aquí teniu les dates més significatives de l'estació:

  • - 3 de juliol, afeli, moment en què la Terra es trobarà a la màxima distància del Sol, a uns 1.521 milions de quilòmetres.
  • - 9 de juliol, nit de lluna plena.
  • - 7 d'agost, nit de lluna plena.
  • - 7 d'agost, eclipsi parcial de lluna visible des de casa, Europa sencera, Àfrica, Àsia i Austràlia.
  • - 12 d'agost, pluja d'estels dels Perseids. L'observació estarà una mica dificultada per la llum de la lluna.
  • - 21 d'agost, eclipsi total de Sol, no serà visible des de Catalunya. En canvi, sí que es veurà plenament als Estats Units i parcialment a la resta de Nord-amèrica i nord de Sud-amèrica.
  • - 6 de setembre, nit de lluna plena.

Visibilitat de planetes

Si us lleveu a trenc d'alba veureu el planeta Venus durant tot l'estiu, Mart es veurà a primera hora del matí a partir de mitjans d'agost, mentre que un cop es pon el sol podreu veure Júpiter i Saturn durant tot l'estiu.

Constel·lacions

Al voltant de l'estrella Polar es veuran Cassiopea, Cefeu, el Cigne, el Drac i les dues Osses. D'est a sud-oest es veuran Pegàs, l'Àguila, la Corona Boreal i la Cabellera de Berenice. A prop de l'horitzó es veuran algunes de les constel·lacions zodiacals, de Verge a Aquari, aquesta última ja a prop de l'alba. Entre les estrelles més brillants visibles en aquesta època destaquen les que constitueixen el "triangle de l'estiu": Altair (a l'Àguila), Deneb (al Cigne) i Vega (a la Lira).

 

Anar al contingut