Groenlàndia registra la tercera pèrdua de gel més gran en un sol dia des de 1950

El canvi climàtic, amb temperatures altes, a Groenlàndia alimenta la gran fosa de gel

Nestor GomezActualitzat

Dimecres passat, Groenlàndia va registrar la tercera pèrdua de gel més gran dels darrers 70 anys. De fet, l'aigua aportada pel desgel va ser tan gran que podria cobrir la superfície sencera de Catalunya amb 25 cm d'aigua. Imatges sorprenents de rius molt cabalosos sobre el gel Àrtic.

 

Una massa d'aire càlid ha quedat atrapat sobre l'illa de Groenlàndia i ha estat la responsable de la gran fosa de gel. Només dimecres es van fondre 22 gigatones de gel, 12 de les quals flueixen cap al mar i 10 gigatones més van ser absorbides per la neu i es pot tornar a congelar, segons ha descrit Xavier Fettweis, científic del clima de la Universitat de Lieja, a Bèlgica. Les temperatures de l'aire de dimecres van ser preocupants amb valors de 23,2 ºC a Constable Pynt, a l'est de l'illa.

Polar Portal, un grup d'institucions de recerca de l'àrtic danès, ha publicat en un tuit que aquest volum de gel fos és inferior al rècord en un sol dia del 2019. La fosa del gel crea un esdeveniment en bucle, amb retroalimentació de la fosa del gel. A mesura que la neu es fon, queda exposat a la intempèrie el gel o terra de color més fosc que absorbeix més llum solar i capta calor.

 

Els científics han estimat que la fusió de la capa de gel de Groenlàndia, la segona més gran de la Terra després de l'Antàrtida, ha provocat el 25% de l'augment del nivell del mar mundial durant les darreres dècades.

ARXIVAT A:
MeteorologiaCrisi climàtica
Anar al contingut