Efectes dels aiguats a Tarragona

Grans aiguats al Tarragonès i regada desigual a la resta del territori

Alberto AlcántaraActualitzat

La tardor astronòmica ha començat amb força, amb un episodi de pluja de dos dies que ha tingut una incidència força desigual al llarg del territori: importants aiguats al Tarragonès i punts del Baix Camp, pluja molt ben caiguda en punts del terç nord i menys de la prevista cap a la Costa Central.

Salvant els incidents de divendres, és una bona pluja, especialment la caiguda cap a l'entorn del Ripollès, la Garrotxa o el Berguedà. Les desenes de litres caiguts no són suficients per recuperar els pantans, ni molt menys, però són un pas previ molt necessari, com a mínim per remullar bé el terreny.


Dissabte amb noves precipitacions

La segona part de l'episodi ha estat més relaxada, sense grans acumulacions locals, però amb ruixats i tempestes localment intensos, que es van animar durant la tarda i la nit, com podeu veure en aquesta piulada del radar del Servei Meteorològic de Catalunya.

 


Aquest és el mapa amb alguns registres més destacats, acumulats al llarg del dissabte i la matinada del diumenge. Afegim els 48 mm de la Vall d'en Bas, 40 a Sant Feliu de Pallerols, 36 mm a la Vall de Bianya, 35 mm al Santuari de Queralt, 34 mm a Mieres, 30 mm a Porqueres, 27 mm a Palafrugell i Darnius o 23 mm a Banyoles.

 

Les tempestes van deixar alguns fenòmens a destacar, com algunes calamarsades. També van regalar un clàssic de les nostres contrades: vistoses tempestes nocturnes sobre el mar.

 

 


Com a curiositat, l'episodi també ha portat la primera enfarinada de la tardor, en cotes al voltant dels 2.200-2.400 metres.

 

 

Enfarinada al Puigmal (Josep Soldevila)

Balanç del divendres

La pluja de divendres va començar per la Costa Daurada pels volts de mig matí, amb tempestes que es veien descarregar sobre el mar i que van acabar endinsades a terra. La clau va ser la persistència de la precipitació, amb tempestes molt estàtiques sobre la zona del Tarragonès. Això va provocar grans acumulacions, de més de 100 mm, amb les incidències ja conegudes.

 

 


Línia de tempestes de tarda i matinada

La segona part de la jornada va portar més tempestes, repartides ja per punts del terç oest, l'eix del Pirineu, la Catalunya Central, la Costa Central i la Costa Brava. Cal destacar l'arc de tempestes que va avançar cap al prelitoral i la costa central. Ho va fer a gran velocitat i per això les acumulacions han estat poc abundants en aquests sectors.

 

 

Aquest és el mapa amb alguns dels registres destacats de l'episodi fins a primera hora del matí de dissabte. Cal afegir-hi també els 160 mm de Tamarit, 103 mm a Torredembarra, 96 mm a Creixell, 95 mm a Vila-seca, 61 mm a Perafita, 48 mm a Figueres o 39 mm a Guixers.

Pluja acumulada entre divendres i dissabte a les 7 del matí

Malgrat que els registres no van ser gaire abundants, sí que es van registrar moments amb forta intensitat de pluja, i també algunes ventades. Es van registrar cops màxims de fins a 76 km/h a Terrassa, al voltant dels 70 a Castelldefels, Massoteres o Pinós, més de 65 km/h a Arenys de Mar o Canet de Mar, i entre 50 i 60 km/h en altres punts del Vallès com ara Sabadell, Matadepera, Castellar del Vallès o Caldes de Montbui.

 

 

Anar al contingut