Pantà de Susqueda vessant aigua

El Gloria omple els pantans i acumula una gran reserva d'aigua en forma de neu

Les importants pluges i nevades asseguren les reserves d'aigua, com a mínim, per a tot l'any

Francesc MauriActualitzat

El temporal Gloria ha disparat les reserves a totes les conques catalanes. Gairebé sempre, un temporal només afavoreix alguns sectors del país. Aquest cop, ha estat tan extens i persistent que ha acabat regant o innivant tots els rius catalans.

Un element a tenir present és també la característica del mes de gener. En algunes comarques del Pirineu, però també en altres punts del país, el gener és el mes de l'any amb menys precipitació mitjana o el segon en el rànquing anual. Això fa que tenir rius amb cabals altíssims i reserves a dalt de tot no sigui el més habitual.

Repassem primer, comparades amb fa un any, les reserves generals a les conques internes (tots els rius que no tributen a l'Ebre i els seus afluents) i a la conca de l'Ebre.

 

 

En el cas de les conques internes és gairebé un ple absolut i a la conca de l'Ebre estan molt amunt.

Analitzem alguns dels pantans. Darnius-Boadella, a la Muga, augmenta del 89% al 96% comparat amb la mateixa data de l'any passat; la Baells augmenta del 93% al 96%, i el sistema Sau-Susqueda, amb una capacitat conjunta que suma del triple que la Baells, augmenta del 85 al 98%.

 

 

Saltem al Cardener. La Llosa del Cavall i Sant Ponç, amb 80 hm3, estaven fa un any al 97% i ara se situen 6 punts més avall. Siurana és el pantà que té el creixement més important de Catalunya en relació amb la seva capacitat. Passa del 51% al 93%. Riudecanyes baixa lleugerament, del 89 al 78%.

 

 

Viatgem cap al riu que fa frontera amb l'Aragó, la Noguera Ribagorçana. El pantà de Canelles, el gegant que podria contenir tota l'aigua de tots els pantans de les conques internes, estava al 88% fa un any, però en caiguda, i ara està al 70%, si bé va arribar al 40% a la tardor i puja sense parar des de llavors. Escales, aigües amunt, al terme de Sopeira, es manté en el 74%, si bé amb una sortida de cabal cap a Canelles molt superior a fa un any. Deixem la conca de la Ribagorçana i ens situem a l'Ebre. Riba-roja gairebé es manté. Del 90% al 88%. La seva regulació depèn sobretot de les necessitats de la producció elèctrica.

 

 

Finalment, la Pallaresa i el Segre tanquen repàs. Sant Antoni passa del 46% al 84%. Per Nadal va estar ple i generant sense parar electricitat sense parar. S'havia fet espai i ara es torna a acostar al ple. Oliana i Rialb, amb capacitats respectives al voltant dels 80 i els 400 hm³, pugen de manera molt notable. Oliana, 10 punts, del 62% al 72%. Rialb, el gegant del Segre, puja del 68% al 87%.

 

 

Les reserves de neu estimades en hm³ d'aigua equivalents, segons la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, són molt més destacades que ara fa un any i les mitjanes dels darrers cinc anys. Actualment es doblen o tripliquen les reserves d'ara fa un any i també respecte a la mitjana dels darrers cinc anys. Un altre element molt destacat és que després del temporal del 20 de desembre i del Gloria, el terreny està xop, sense poder absorbir cap més ruixat. Per tant, la inèrcia dels rius i les reserves és molt i molt positiva i a l'alça en general.

Anar al contingut